Angrešt

zpět

Angrešt pochází z Evropy, Ameriky a střední Asie. Je oblíbeným druhem ovoce již od středověku. V jeho českém sortimentu se vyskytují odrůdy červené, bílé, žluté, zelené, podle slupky plodu lysé či ochmýřené až ostnité a tvaru plodu hruškovité, oválné nebo kulaté. Dužina tohoto plodu je sladká, kyselá, sladkokyselá, aromatická, slabě aromatická či bez aromatu. Dále máme angrešty keřovité či stromkové. Sezona domácího angreštu začíná v červnu a trvá do konce července.

Slupka angreštu je bohatá na hodnotné, vícenásobně nenasycené mastné kyseliny a vlákniny, zejména pektin, které podporují trávení a čistotu střev. Angrešt odčerpává kořeny z půdy hořčík a mangan, ukládá si je v dužině, dále obsahuje draslík (močopudný, odvodňuje tělo), zinek (chrání před rakovinou, posiluje kůži, vlasy, nehty, imunitu, vaziva a tvorbu hormonů) a křemík (zlepšuje vzhled pokožky, vlasů a nehtů, zajišťuje pružnost a pevnost tkání, zbavuje tělo těžkých kovů). Dužina angreštu obsahuje mnoho vitaminu A (podporuje silnou imunitu organismu, chrání všechny sliznice a posiluje buňky), pyridoxinu - vitamin B6 (pro zdravé a silné nervy, kvalitní činnost srdce, růst vlasů), biotin (pro zdravou kůži, vlasy a nehty) a vitamin C (pro silný imunitní systém, činnost mozku a nervů). Angrešt obsahuje také mnoho ovocných kyselin a má vysoký podíl ovocného cukru.

ANGREŠT:
- posiluje imunitní systém
- odstraňuje toxiny z těla
- čistí střevní stěnu
- působí močopudně
- zlepšuje vzhled pokožky, vlasů a nehtů
- přispívá k zlepšení pružnosti cév a vazivových tkání

ANGREŠTOVÝ KOLÁČ
Potřebujeme:
1 vejce
1 lžíce kakaa nebo karobu
150 g přírodního hnědého cukru
120 g mandlového či sezamového oleje (můžeme použít i olivový nebo slunečnicový)
100 g sójové mouky hladké plnotučné
300 g celozrnné pšeničné mouky
1,5 hrnku mléka (rýžového, ovesného či sójového)
1\2 prášku do pečiva bez fosfátů
angrešt
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku s práškem do pečiva, mléko a dobře promícháme. Přidáme asi 2,5 hrnku omytého a očištěného angreštu. Pečeme na pečícím papírem potaženém plechu ve středně vyhřáté troubě.

ANGREŠTOVÝ DEZERT
Potřebujeme:
200 g zralého angreštu
3 lžíce javorového či agáve sirupu, popřípadě i medu
200 g bílého tučného jogurtu
1 lžíci rozinek (nejlépe nesířené - v bio kvalitě)
Postup:
Angrešt očistíme, dobře umyjeme a rozčtvrtíme. Jogurt rozmícháme se sirupem či medem a rozinkami. Vše smícháme dohromady a naplníme do misek. Podáváme vychlazené. Toto množství je pro 3 - 4 osoby. Tento dezert můžete obměnit, když místo jogurtu použijete tučný tvaroh.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz