Asijská kuchyně

zpět

Mezi nejznámější kuchyně patří indická, čínská, korejská, japonská, thajská a indonéská, nepříliš známé jsou vietnamská, barmská, laoská či kambodžská kuchyně. Obecně je asijská kuchyně velmi pestrá, chuť pokrmů bývá často velmi ostrá, nebo naopak sladkokyselá. Většina surovin používaných k přípravě pokrmů pochází ze zdejších zdrojů. Základní přílohou bývá dušená rýže, rýžové, nebo vaječné nudle.

V asijské kuchyni je nejdůležitější pánev wok. Pánev je vyrobena z odolného materiálu a její tvar má za úkol šetřit energii a umožnit co nejrychlejší přípravu jídla. V asijské kuchyni se tyto pánve používá již 3000 let. Její hlavní předností je všestrannost. Můžete v ní pokrmy dusit, vařit v páře, smažit, nebo fritovat. Tradiční pánev je železná, hluboká, se šikmými stěnami a dřevěnou rukojetí. Při koupi pánve byste měli vyzkoušet, jak vám padne do ruky. V železné pánvi wok se teplo rovnoměrně rozloží po stěnách, a tím urychlí přípravu pokrmu.

Na barvu, vůni, chuť a strukturu jídla se klade velký důraz. Vše by mělo být vyvážené a v harmonii. Další varianty chutí dodáte pokrmu marinováním. V této kuchyni můžete experimentovat a improvizovat donekonečna.

V pánvi wok se vaří i jednoduché husté polévky. Na kousky nakrájené suroviny se nejprve krátce opraží, poté se zalijí a vaří do měkka. Vařená maso se opékají na pánvi, aby získala kůrku. Pro vaření v páře se používají speciální košíky, které se umístí na dno pánve tak, aby se tekutina nedostala k surovinám. Další tepelnou úpravou, vhodnou pro přípravu tužších mas je dušení. Nejoblíbenější a nejpoužívanější úpravou je však opékání masa a zeleniny na malém množství rozpáleného tuku. Stálým mícháním suroviny získají na povrchu křupavou kůrku a uvnitř zůstanou měkké a šťavnaté. Suroviny krájené na různě velké kousky se přidávají do pánve postupně, podle toho jak rychle měknou.

Pokrmy se většinou jí dřevěnými hůlkami, vidličkou nebo i rukou. Při konzumaci jídla hůlkami se více soustředíte na to, co jíte. Také jíte pomaleji, více si vychutnáte pokrm a organismus lépe tráví.

Mezi nejoblíbenější koření patří zázvor. Čerstvý má výrazně pikantní aroma. Kořením s podobnou chutí, avšak jemnější, je galgán. Nechybí chilli papričky, karí, kardamon, koriandr, muškátový květ a oříšek, citrónová tráva, badyán a šafrán. Neodmyslitelnou přísadou je sójová omáčka, často se používá i ústřicová omáčka. Oblíbenou součástí pokrmů jsou nakládané bambusové výhonky, houby shitake, jarní cibulky a tofu.

Toto jsou nejdůležitější přísady do asijských pokrmů. Pro výrobu vaší vlastní variace na asijskou kuchyni nyní jen zbývá nakrájet maso, zeleninu, připravit si koření nechat maso chvilku odležet v oleji. Bude tak křehčí a jemnější.

Vhodným nápojem k pikantním asijským pokrmům je neslazený zelený čaj. Na jednu konvičku čaje je potřeba vrchovatá lžička lístků, kterou zalijeme horkou vodou, nikoliv vroucí.

Jestliže patříte mezi gurmány, kteří rádi zkouší stále nové a netradiční chutě, vyzkoušejte asijskou kuchyni, která bude jistě příjemným zpestřením vašeho jídelníčku.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz