Babiččina bezinková šťáva

zpět

Černý bez je v plném květu, a proto nastala ta nejvhodnější chvíle vytvořit si bezový sirup, nejlépe tak, jak jej vyráběly naše babičky.

Sirup z černého bezu je nejen výbornou náhradou za prodávané ovocné sirupy, které jsou často plné chemikálií, ale oceníme jej zejména v zimě, kdy si budeme moci dopřávat svěží šťávu vonící časným létem, nebo jej budeme přidávat do horkého čaje.

Květy černého bezu jsou navíc výborným zdrojem vitamínu C, také obsahuje organické kyseliny, glykosidy, silice a další látky. Květ je také potopudný, močopudný a příznivě působí na cévy, podporuje vykašlávání. Pro své široké spektrum léčivých účinků bývá nazýván selskou lékárnou. Díky úpravě za studena, která je velkým kladem našeho sirupu, zůstanou účinné látky zachovány.

BABIČČINA BEZINKOVÁ ŠŤÁVA:

70 květů černého bezu necháme spolu s 15 dkg kyseliny citrónové 2 hodiny vyluhovat v 6 litrech vody. Poté přecedíme, do vzniklé šťávy přidáme 6 kg cukru, necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz