Barbadoská kuchyně

zpět

Dovolenou na Barbadosu se nepoštěstí strávit každému, ale oživit domácí jídelníček pokrmem v barbadoském stylu můžeme všichni. Ostrov Barbados je vstupní branou do západní Indie, je to nejvýchodnější ostrov Malých Antil. Když ostrov objevili Iberové (španělští mořeplavci), pojmenovali ho podle množství zde se vyskytujících fíkusů, jejichž vzdušné kořeny jim připomínaly vousy, Ostrov vousatých. Původní obyvatelstvo Aravakové, byli Španěly vyhlazeni, ostrov byl obydlen africkými otroky a kolonizován Brity. Od roku 1966 je nezávislým státem a dobrovolným členem Britského Společenství. Z těchto důvodů je zdejší pikantní karibská kuchyně ovlivněna také kuchyní africkou a britskou.

V ostrovním klimatu ovlivňovaném teplými tropickými pasáty, se daří exotickému ovoci a zelenině, jako jsou papája, kokosové ořechy, banány, jamy, citrony, plody tropického stromu láhevníku, místní odrůda třešně, kolokasie (taro), různé druhy dýní, či plody chlebovníku.

Okolí ostrova Barbados je domovem létající ryby - letouna. Tuto rybu má ostrov i ve svém znaku. Letoun je hlavní součástí zdejšího jídelníčku. Podává se jak v luxusních sofistikovaných restauracích, tak i ve stáncích pouličního občerstvení, jako součást sendviče.
Můžete si objednat i steak z tuňáka, baracudy, makrely, nebo delfína. Barbadosští delfíni jsou prý oškliví, ale mají vynikající chuť. Výborní jsou krabi plněné česnekem, šalotkou a pepřovou omáčkou.

Exotické složení má polévka z kokosového mléka kořeněná kari. Kromě obvyklých ingrediencí jako jsou cibule a fazole, se do ní přidává maranta třtinová (rostlina s vysokým obsahem škrobu).

Pálivé chilli papričky a tymián jsou neoficiálním národním ochucovacím prostředkem, velmi oblíbená a pro Barbados typická, je směs koření bajan. Tato směs se používá ke kuřecímu a rybímu masu..

Asi nejznámějším pokrmem je roti, směs kuřecího masa s kari kořením a sladkými brambory, zabalená do kukuřičné placky.

Většina pokrmů se připravuje v jedné pánvi, okořeněné maso se smíchá se sladkými bramborami, dýní, ochutí rozinkami, kokosem a vše se podává v banánovém listu, nebo s chlebovými plackami.

Pokrmy můžete zapít třeba barbadoským Mount Gay rumem, který se zde vyrábí již od roku 1663. Ternto nápoj si oblíbili britští námořníci i admirál Vernon, zvaný old grog . Aby nebyli námořníci stále opilí, začal se rum ředit vodou. Tomuto nápoji říkáme grog dodnes.

Pokud se vám zdají pokrmy barbadoské kuchyně příliš exotické, můžete si místo nich vychutnat sklenici grogu z rumu vyrobeného z cukrové třtiny.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz