Belizská kuchyně

zpět

Belize je malý stát ve Střední Americe, který v posledních letech navštěvuje čím dál více turistů. Protože do roku 1981 byla země britskou kolonií, zůstala úředním jazykem angličtina, domluvíte se tu i španělsky, nebo mayskými dialekty. Naleznete tu bílé písečné pláže a moře s korálovými útesy na jedné straně, a zelenou džungli na straně druhé a chutnou kuchyni, která mísí karibské, mexické, africké, španělské a mayské styly.

Nabídka pokrmů je velmi široká, každý si vybere podle své chuti. Prostě následujte svůj nos a jistě dojdete do té správné restaurace.
Většina masitých pokrmů se podává s rýží, nebo fazolemi. Při vaření fazolí, nebo rýže se do vody přidává kokosové mléko.
Teplé karibské moře oplývá množstvím ryb a darů moře, proto ani na zdejším stole nesmí chybět pokrmy z ryb. Můžete ochutnat steak z barakudy, chuťové pohárky potěší i grilovaný kanic, nebo červený snapper, červenavá dravá ryba vyskytující se ve zdejších vodách. Nesmíme zapomenout zmínit mušle a garnáty. Pochoutka která nejvíce láká zdejší návštěvníky je humr. Humr je na nejvyšším stupni pomyslného kulinářského jídelníčku.
Humři se smí lovit v období od 15.února do 15. června. Humry, které vám podávají mimo toto "humří období" pravděpodobně ulovili v mrazničce. Podobné je to i s mušlemi, které se nesmí lovit v období od července do září.
Pokud nepatříte mezi milovníky ryb a darů moře, můžete ochutnat drůbež, hovězí maso, nebo zvěřinu v kreolském stylu. Pokrm, oblíbený dopřát v celém Belize je kuře dušené ve vlastní šťávě. Podává se s pikantní omáčkou "Marie Sharp's Hot Sauce".
Možná kuře není to, co byste chtěli v této exotické zemi ochutnat. V tom případě doporučuji zdejší "bambusové kuře", tedy leguána. Belize je vlastí leguánů a paky nížinné, které se zde přezdívá "královská krysa". Tento hlodavec se podával při návštěvě anglické královny Elizabeth v Belize. Tato zvířata u nás najdete pouze v zoologické zahradě a zde vám určitě vyzkoušet jejich chuť nedovolí.
Jako všude na světě, i zde jsou specializované restaurace, nabízející čínské, nebo jiné národní kuchyně na variace Dálného východu. Rozmanitá kreolská kuchyně, ve které se mísí to nejlepší z mexické, karibské, africké, španělské a mayské kuchyně, uspokojí i vegetariány.
K místním pokrmům se sluší ochutnat i místní nápoje. Britští kolonizátoři tu zakořenili oblibu čaje a piva. Belizské pivo Belikin se vyrábí v pěti druzích: ležák, černé pivo, Lighthouse, Premium a Supreme. Máte-li chuť na něco silnějšího, ochutnejte belizský rum, gin, brandy, nebo vodku. Místní specialitou je nápoj vyrobený z mořských chaluh, cukru, smetany a skořice. A jako ve všech exotických zemích, i v Belize se doporučuje místní pitnou vodu před použitím převařit.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz