Bezlepková dieta

zpět

Bezlepková dieta je dietou, kdy musí pacient zamezit příjmu potravy obsahující lepek neboli gluten. Co je bezlepková dieta a jaká jsou specifika bezlepkové diety? Odpověď na tyto a další otázky Vám poskytne náš článek.

Bezlepková dieta - gluten free dieta
Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jedná se tyto obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže.

Celiakie, Duhringova nemoc a bezlepková dieta
Bezlepková dieta je nezbytným a trvalým prostředkem pro léčbu respektive stabilizaci stavu u celiakie (celiakální sprue, intolerance lepku), Duhringovy nemoci (Dermatitis herpetiformis, Duhring's disease, DH). Gluten free dieta v obměněné podobě je také nezbytná u alergie na obilniny. V případě alergie na obilniny je třeba stanovit, které obilniny obsahují alergeny způsobující vlastní potravinovou alergii. Do alergie na obilniny patří například také alergie na kukuřici a v tomto případě je třeba počítat s vynecháním u kukuřice z jídelníčku. Velmi často se bezlepková dieta také využívá pro léčení dlouhodobých průjmových onemocnění.

Bezlepková dieta - zakázané potraviny
Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku. Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat zejména následujících potravin:

Mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná)
Pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného)
Těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
Další výrobky obsahující lepkovou mouku může jít například o přídatné látky , škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky. U těchto potravin je nutné pečlivě sledovat etikety a složení výrobků.

Bezlepková dieta - povolené potraviny
Nahrazení gluten obsahujících surovin a potravin je možné při bezlepkové dietě několika způsoby:

Využití neobilných surovin, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole) a pro jejich přípravu využít makrobiotiku a makrobiotické principy.
Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek - kukuřice, rýže, pohanka (která někdy není řazena mezi obilniny), Amarant (pseudoobilnina).

Autor článku: Petr www.potravinova-alergie.info
Zdroj: www.celostnimedicina.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz