Borůvkové mámení

zpět

Právě teď začíná být ten pravý čas vyrazit do lesa na borůvky. Borůvky jsou rozšířené hlavně v Severní Americe, Evropě a Přední Asii. Borůvkové keříčky najdeme hlavně ve světlých jehličnatých lesích. Plody sbírané v lese jsou ty nejcennější, nejsou ošetřeny chemickými přípravky ani jinak uměle šlechtěné.

Borůvky jsou zásobárnou důležitých, zdraví prospěšných biolátek. Dodávají našemu tělu velmi vysoké množství antioxidantů, tedy látek, které ničí volné radikály. Volné radikály poškozují tělesné buňky, způsobují stárnutí a ohrožují naše zdraví. Antioxidant antokyan pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Antokyan nalezneme i v červeném vínu. Antioxidanty působí preventivně proti vzniku nádorových buněk, a aktivně napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Borůvky jsou bohaté také na vitamín C, karoten, obsahují stopové prvky jako mangan, železo a měď. Tyto látky působí příznivě na zlepšení zraku, dokonce během druhé světové války byly prováděny testy na pilotech British Air Force. Konzumace borůvek prokazatelně zlepšila jejich zrak při snížené viditelnosti.

Pro zdravé trávení je důležitá vláknina. Množství vláknin obsažené v borůvkách upravuje jak průjem, tak zácpu. Borůvky též obsahují velké množství tříslovin, organických kyselin, cukrů a glykosidů. Třísloviny působí protizánětlivě a podporují tvorbu sliznic.

Kromě borůvkových plodů sklízíme i mladé lístky, které sušíme na stinném místě a poté je používáme na přípravu nálevů, nebo je přidáváme do čajových směsí. Tyto nálevy pomáhají při průjmových onemocněních a žaludečních obtížích, také mírně snižují hladinu cukrů v krvi.
Potíráním kůže nálevem se také léčí různá kožní onemocnění.

Nejlepší je konzumovat čerstvé borůvky, vychlazené s cukrem a smetanou jsou vskutku vynikající. Borůvky mrazíme, sušíme, nebo tepelně upravujeme.
Při tepelné úpravě borůvky osladíme a pouze krátce prohřejeme na pánvi a šťávu z borůvek zahustíme škrobovou moučkou.

Větvičky borůvek můžete aranžovat do kytic, nebo kenzánů s lučními květinami a ozdobit si jimi letní stůl.

Ruční sběr borůvek je poněkud náročný a vyžaduje dávku trpělivosti. Při trhání bobulí jsou naše záda nepřirozeně ohnutá a sezení na bobku většinou naše nohy dlouho nevydrží. Proto je vhodné si sebou do lesa vzít skládací stoličku, nebo alespoň kousek igelitu, abychom mohli měnit pozice při česání. Používání speciálního hřebene na česání borůvek je přísně zakázáno, protože při tomto způsobu česání hřeben se otrhají i lístky a poškozená rostlina zahyne.
Pobyt v lese s ochutnáváním čerstvě utržených sladkých bobulí však za trochu námahy stojí.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz