Bylinkové octy a oleje

zpět

BYLINKOVÉ OCTY
Bylinkové octy je výborně hodí k přípravě omáček, salátů a marinád. Můžeme si je vyrobit z jedné bylinky a směsi koření nebo sami dle své fantazie a chuti. Příprava je docela jednoduchá.

POSTUP:
K výrobě octu potřebujeme čerstvě natrhané bylinky které pečlivě opláchneme, dobře osušíme, aby nám případná voda na nich nerozředila ocet a na drobné nakrájíme. Podle chuti přidáme koření, dále můžeme použít pro labužníky například česnek či feferonku. Tyto suroviny nasypeme do tří čtvrtin sklenice a zalijeme je kvalitním jablečným či vinným octem. Jablečný ocet je nutričně kvalitnější, protože obsahuje spoustu vitaminů a minerálů a navíc velmi čistí organismus. To všechno pevně uzavřeme a necháme tři týdny na teplém místě louhovat. Každý den pořádně protřepeme. Potom ocet přecedíme přes plátýnko a nalijeme zpátky do lahve, do níž opatrně zasuneme celou čerstvou bylinkovou snítku. Láhev pečlivě uzavřeme. Tímto způsobem připravené octy nám vydrží po řadu měsíců. Bylinkový ocet v hezké láhvi ozdobené bylinkou se může stát hezkým a praktickým dárkem.

TIPY NA BYLINKOVÉ OCTY:
1. Ocet s koprem, fenyklem a majoránkou (poměr 1:1:1).
2. Estragonový ocet.
3. Ocet s jalovcem, tymiánem, bazalkou a česnekem (vhodný pro marinování masa a ryb), (poměr 1:1:1).
4. Saturejkový ocet (do salátů a na nakládání zeleniny).
5. Ocet s estragonem a meduňkou (v poměru 1:1).
6. Pikantní ocet s lichořeřišnicí a levandulí a česnekem (do salátů), (poměr 1:1).
7. Ocet, který necedíme - obsahuje listy šalvěje, hřebíček, nové koření, bobkový list, bílý či zelený pepř, (poměr 1:1:1:1:1)
8. Ocet z yzopu, saturejky, estragonu, šalvěje a libečku,(v poměru 1:1:1:1:1).

BYLINKOVÉ OLEJE
Bylinkové oleje se používají při přípravě marinád, zálivek a do různých druhů salátů. Dále je můžeme použít k přípravě zeleniny, těstovin, polévek k masu a rizota. Při přípravě můžeme kombinovat bylinky a koření dle vlastní fantazie.

POSTUP:
Bylinkový olej má na rozdíl od octu mnohem menší trvanlivost, měl by se spotřebovat do čtyř měsíců. Jako základ pro jeho výrobu se hodí za studena lisované (panenské) oleje - olivový, slunečnicový, sezamový, mandlový, bodlákový, sójový či kukuřičný. Při jeho přípravě musíme používat naprosto suché bylinky, poněvadž jak je známo tak voda a olej se nesnášejí. Co se týče poměru bylinek a oleje, dáváme jednu hrst bylinek na dvě dl panenského oleje. V dobře uzavřené lahvi tuto směs necháme na teplém místě asi čtrnáct dní louhovat, po té přecedíme. Do láhve opatrně vložíme snítek bylinky na ozdobu a zalijeme přecezeným olejem.

TIPY NA BYLINKOVÉ OLEJE:
1. Olivový olej s česnekem a feferonkou (výborný k masu).
2. Olej s bazalkou, tymiánem, saturejkou, yzopem, (poměrem 1:1:1:1).
3. Olej z rozmarýnem a jalovcem, (v poměru 1:1)
4. Olej z kadeřavou petrželovou natí.


Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz