Bylinkové pasty

zpět

Jestliže pěstujete na zahradě čerstvé bylinky často se setkáte s tím, že vám vyroste obrovský keř například estragonu či yzopu a nevíte co s ním. Nebo také, že v létě máte plno bylinek kolem sebe a v zimě žádné. Pro tyto účely se kromě sušení a mrazení bylinek hodí i výroba domácích past. Bylinkové pasty se hodí například do pomazánek, polévek, omáček k masu, ale i jen tak na chleba.

Bylinková pasta se skládá z ohromného množství lístků dotyčné bylinky, které smícháme s kvalitním olejem a mořskou solí, můžeme použít i další koření. Když natrháme řekněme 20 dkg lístků bylinky zjistíme, že to pro výrobu pasty není žádné velké množství. Proto si musíme uvědomit, že pro přípravu bylinkové pasty potřebujeme opravdu velký keř rostliny.

POSTUP:
Abychom docílili silného aroma musíme smíchat suché bylinkové lístky s kvalitním panenským olejem, protože většina nosičů aromatických složek je rozpustná v oleji. Aroma se tedy prostřednictvím éterických olejů přenese na základní olej a tam se zakonzervuje. Tímto způsobem si bylinky asi ponechají nejvíce vůně a svěžesti oproti například sušení či mražení.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA VÝROBU PASTY:
Potřebujeme:
100 g rozmixovaných čerstvých suchých bylinek (jeden druh či směs)
10 g mořské soli
panenský rostlinný olej - olivový, sezamový, mandlový, sójový, bodlákový, slunečnicový dle potřeby, protože každá bylinka má jiný obsah tekutiny.

Postup výroby:
Čerstvé bylinky rozmixujeme s čtyřmi lžícemi panenského oleje a postupně přidáváme mořskou sůl. Umixovaná směs by měla mít kašovitou konzistenci, pokud je příliš hustá přidáme olej. Pastu naplníme do malých skleniček se širším hrdlem. Přes povrch hmoty nalijeme panenský olej, aby vytvořil vrstvu okolo jednoho centimetru na povrchu. Tato olejová ochrana musí zůstat zachovaná po celou dobu spotřeby. Pasty uchovávejte v temnu a chladu, ale ne v ledničce! Trvanlivost pasty je zhruba půl roku.

TIPY NA BYLINKOVÉ PASTY: Libečková pasta s kadeřavou petrželí, (v poměru 1:1). Tato pasta je výborná do polévek.

1. Pasta ze zelených či černých oliv.
2. Pasta ze zelených či černých oliv se sardelemi, (v poměru 1:1).
3. Pasta z medvědího česneku (listů).
4. Pasta s estragonem a meduňkou, (v poměru 1:1).
5. Pasta z česneku, rajčat a papriky.
6. Pasta z bazalky a oregana, (v poměru 1:1).
7. Pasta z rozmarýnu a česneku.
8. Pasta z póru zahradního s česnekem.

Bylinkové pasty jsou výbornou formou zpracování rostlin ze zahrady. Nejsou ani moc těžké na přípravu, takže je hravě zvládnou i úplní začátečníci. V zimě nám připomenou rozmanité vůně a chuť léta. Prospívají našemu organismu po všech stránkách, zevně i vnitřně.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz