Češky podceňují svačiny

zpět

Převážná část (87 %) ekonomicky aktivních a vzdělaných žen z velkých měst se snaží dodržovat zásady správné výživy, přemýšlí o tom, co a jak často jedí. Nicméně i v této skupině moderních žen přetrvává tradiční model pouze 3 hlavních jídel denně (snídaně, oběd, večeře). Češky zapomínají na to, že by správně měly jíst 5 až 6krát denně. 45 % z oslovených žen si denně do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10 % žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Vyplývá to z výzkumu, který si během února nechala zpracovat značka čerstvých sýrů Gervais.

Ve stravování českých žen převažuje stále tradiční model stravování tj. 3 jídla denně (snídaně, oběd, večeře). Pouze 1/3 dotazovaných vkládá do klasického vzorce další jídlo. Podle doporučení odborníků na výživu bychom však měli jíst alespoň 5 až 6x denně. Ženy z výzkumu, provedeného značkou čerstvých sýrů Gervais, nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední svačinu (39 %). Pokud už si v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj (káva, čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen také jogurt a ovoce.

Najíst během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají v práci najíst.

Vynechávání jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za den. Nepravidelné stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a také dochází k ukládání zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé sýry Gervais, které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.

Lehce stravitelné a vyvážené jídlo si můžeme předem snadno připravit doma, tak jak to dělá skoro polovina žen z výzkumu Gervais (45 %). Nejčastějším obsahem „krabičky do práce“ je ale ovoce (36 %) a hotová jídla, resp. co zbude od večeře (12,9 %). To by nemělo být pravidlem, vhodnější než den staré ohřívané jídlo, je zelenina a celozrnné pečivo se sýry s nižším obsahem tuku jako jsou gervais, mozarella nebo cottage.

Výzkum, který si zadala značka čerstvých sýrů Gervais, se zaměřil na stravovací návyky vzdělaných (minimálně maturita) mladých žen (24–40 let), které jsou ekonomicky aktivní a žijí ve větších městech (nad 25 000 obyvatel). Průzkum proběhl během února 2010 na reprezentativním vzorku žen.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz