Chutné repepty pro začátečníky

zpět

Rychlý pekáč, slaný štrúdl, szegedínský guláš..

"Rychlý pekáč" pro začátečníky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

Složení:
5OO g vepřového nebo kuřecího masa
2 velké cibule
2 stroužky česneku
Cca 10 středně velkých brambor
3-5 lžic oleje
Sůl, pepř, majoránka, mletá paprika, grilovací koření, případně vegeta nebo jiné vaše oblíbené koření, Nepovinně: ostrá paprička

Příprava:
Maso nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka nebo na proužky a brambory na širší kolečka.

Všechny nakrájené suroviny smícháme v pekáčku s troškou oleje, solí a kořením, dobře promícháme.

Česnek můžeme dát nakrájený na plátky, utřený nebo jen celé stroužky, které po upečení vyndáme.

Kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat pálivou papričku. Mírně podlijeme vodou a zakryté upečeme do růžova.

Slaný štrúdl pro začátečníky

Doba přípravy: 60 minut

Složení:
Dobrou chuťbalíček listového těsta (cca 400 g)
zelenina 2 sáčky mražené nebo nakrájená směs čerstvé zeleniny)
200 g salámu (nebo šunky)
200 g strouhaného sýra eidam (nebo větší část eidam a menší část niva)
vajíčko na potření povrchu a semínka na posypání (např. sezam, lněné semínko...)

Příprava:
Zeleninu podusíme na másle a necháme vychladnout. Listové těsto rozpůlíme a postupně vyválíme dva obdélníky. Každý obdélník naplníme směsí zeleniny, salámu a strouhaného sýra. Salám může být nakrájený na nudličky nebo pokládáme na těsto plátky a na tyto plátky teprve dáme zeleninu a sýr.

Záviny zabalíme, položíme na plech vyložený pečící fólií nebo pečícím papírem. Dáváme švem dolů, aby se závin neotevřel. Propícháme nožem tak, aby bylo propíchnuté celé těsto až do náplně, aby mohla unikat pára a aby závin nepraskl.

Potřeme vajíčkem a kdo má rád semínka - například sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová, může záviny posypat. Upečeme do růžova. Nekrájíme horké, náplň by vytekla, necháme částečně nebo úplně vychladnout.

Tento recept můžeme obměňovat podle vlastní fantazie, do náplně jsou dobré i houby, cibulka, hořčice či kečup, kysané zelí...

Szegedínský guláš pro začátečníky

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

Složení:
500 g vepřového masa plecko (případně libový bůček)
500g kysaného zelí
Sádlo (nebo olej)
Cibule
Sůl, pepř, mletá paprika sladká a může být i špetka pálivé Sladká smetana, Hladká mouka cca 1 až 2 polévkové lžíce

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na kostky, cibuli na drobné kostičky. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme mletou papriku. Dáváme ale pozor, aby tuk nebyl příliš rozpálený, paprika by mohla zhořknout.

Promícháme a přidáme maso nakrájené na kostky, opražíme ze všech stran. Opepříme a osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme tak dlouho, až je maso skoro měkké. Potom přidáme kysané zelí. Dusíme ještě tak dlouho, až změkne také zelí.

Ve sladké smetaně rozmícháme hladkou mouku, přidáme do guláše a za stálého míchání dobře provaříme.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz