Chutný Valentýn

zpět


Těm z vás, kteří se letos rozhodli oslavit svátek sv. Valentýna v kuchyni a posléze u stolu, přinášíme několik labužnických nápadů.
A komu oslavy importovaného Valentýna tak nějak nepřirostly k srdci, může si inspiraci schovat na romantický první květen :)


Milovníci fondue zajásají na čokoládovou variací:

Čokoládové fondue /4 porce/
150 g hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 1-2 lžíce likéru Grand Marnier, 2 vaničky šťavnatých jahod

Čokoládu, smetanu, máslo a likér dejte do menšího hrnce, který zahřejte nad parou (tak, že jej dáte nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jste přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promíchejte a přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Jahody omyjte, osušte ubrouskem a servírujte v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.

Minulý rok doporučovala Florentýna oslavit Valentýna slávkami a delikátními sušenkami. Oba recepty najdete v článku Srdce na talíři.

Valentýnsky se dá upravit i ovocný salát:

Valentýnský ovocný salát
1 plechovka zavařených hrušek, 1/2 šálku nasekaných arašídů, 3 lžíce octa hlávkový salát, 1 plechovka ananasu, 1 a 1/2 šálku majonézy, 1 kousek skořice

Oddělte šťávu z hrušek, dejte do ní skořici a ocet a přiveďte do varu. Každou hrušku upravte do tvaru srdce a dejte do sirupu z hruškové šťávy na asi 20 minut vařit. Pak vyjměte a nechte zchládnout. Listy hlávkového salátu dejte na talíř, na něj hrušky, posypte kousky nasekaných oříšků. Majonézu podávejte ve zvláštní misce.

A konec konců proč svému miláčkovi nepřipravit takový:

Steak s čoko-chilli fondue /2 porce/
400 g steaku ze svíčkové - očištěné a rozkrájené na kousky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 55 g cukru krystal, 100 ml vody, 1 oloupaný stroužek česneku, 1 snítka tymiánu, 55 g hořké čokolády rozlámané na kousky, 1/2 červené chilli papričky zbavené semínek a nasekané

Na pánvi zahřejte cukr až se rozpustí, přidejte vodu a na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte rozdrcený česnek, tymián a vařte 2-3 minuty, aby se chutě rozvinuly. Steaky položte na mělký talíř, polijte olejem. Pánev zahřejte a osmahněte na ní steaky 1 minutu (nebo i více, dle uvážení a chutě) z každé strany. Do sirupu s česnekem a tymiánem přidejte čokoládu a chilli a nechte rozpustit. Směs přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Podávejte steakové kousky napíchnuté na špejli - připravené k namáčení v čoko-chilli fondue.


Srdce Vašeho protějšku zaručeně rozehřejí:

Afroditin nápoj lásky
4 kostky ledu, 2 dcl ananasového džusu, 0,5 dcl brandy, 1 proužek pomerančové kůry

Smíchejte kostky ledu, brandy a džus, pořádne zamíchejte. Podávejte ozdobené pomerančovou kůrou.

Valentýnský punč
2 šálky chlazeného grapefruitového džusu, 4 šálky chlazeného pomerančového džusu, 8 šálku světlého piva, 1/4 šálku cukru, 2 pomeranče

Vše smíchejte kromě pomerančů. Ty oloupejte a odstraňte z nich semínka. Dílky pomeranče dejte do punče - budou plavat na povrchu a nechte vychladit. Pak podávejte.

Sladkou tečkou Valentýnského menu mohou být:

Čokoládové lanýže (asi 50 kousků)
70g smetany ke šlehání, 100g másla, 60g cukru (může být i méně), 200g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu.
2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
3. Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

Valentýnský karamelový koláč
1/4 šálku vody, 100 g čokolády, 1/4 rozpuštěného másla, 1 šálek jemně namletých čokoládových oplatků, 100 g žervé, 1 šálek cukru, 2 vejce, 1 šálek kysané smetany, 1 kávová lžička vanilkového cukru, 1 šálek měkkých karamelových bonbónů, 1 tekutá čokoládová poleva

Rozpusťte čokoládu v daném množství vody a nechejte jí vychladnout. Smíchejte rozemleté oplatky s rozpuštěným máslem, dobře propracujte v těsto, rozválejte na placku a vyložte jím dno koláčové formy.
V misce rozmíchejte žervé, přidejte vejce a cukr a šlehejte. Když je směs ušlehaná dohladka, přilijte rozpuštěnou čokoládu, po chvíli kysanou smetanu a vanilkový cukr. Pak směs nalijte do formy a povrch posypte rozmačkanými karamelovými bonbóny.
Vložte do trouby rozpálené na teplotu 220°C a pečte 55 - 60 minut, dokud nevyskočí okraje. Prostředek koláče má zůstat vláčný. Po upečení nechejte vychladnout a ztuhnout ve formě několik hodin. Potom vyklopte a rozkrájejte. Jednotlivé porce přelijte čokoládovou polevou a ozdobte pátky karamelových bonbónů.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz