Co je fondue?

zpět

Tato pochoutka pochází ze Švýcarska a původně se jí říkalo teplý pokrm ze sýra. Dnes si však právem získala ctitele a přívržence doslova po celém světě. Příprava a konzumace tohoto pokrmu není rozhodně nic pro ty, kdo věčně zápasí s časem, ale oceníme ho tehdy, když si chceme posedět v rodinném kruhu, popovídat si s přáteli, kdy si přejeme, aby si všichni mohli nerušeně pochutnávat, ale zároveň nechceme stále odbíhat od stolu.

Pravda, dnešní fondue se od toho tradičního přece jen dost změnilo. Existuje celá řada receptů, takže ani nejzarputilejší masomilové nemusí přijít zkrátka. A ještě jednu přednost fondue má při jeho přípravě se dá báječně improvizovat. Využít můžete vše, co máte doma takže vás nezaskočí ani to, když se u stolu sejde větší společnost, než jste původně plánovali.

Bez čeho se neobejdete

V první řadě si nachystejte dostatečně velký stůl, na který doprostřed (aby na něj všichni dobře dosáhli) postavíte kotlík s ohřívačem. Kotlíky mohou být keramické, z nerezové oceli, smaltované, atd. Pro snazší manipulaci mají delší držadlo. Vyšší nádoby se hodí na fondue připravované ve vroucím vývaru, aby nemohl vystřikovat. Sýrové fondue se lépe připravuje v nižší keramické nádobě. Pokud byste neměli regulovatelný vařič, který je součástí soupravy na fondue, může vám stejně dobře posloužit také lihový vařič, kahánek na suchý líh, stojánek se svíčkou, apod. K základní výbavě patří ještě speciální dlouhé vidličky na fondue, které můžete popřípadě nahradit asi 20 cm dlouhými dřevěnými špejlemi s ostrým hrotem.

Na stůl dále připravte košíčky s chlebem nakrájeným na kousky a misky s nakrájenou zeleninou. Pokud chystáte fondue masové, též mističky s různě ochucenými dresingy a omáčkami, do nichž si budete maso namáčet.

Jak postupovat

Jak je známo, fondue je pokrm mnoha podob. Existují knihy se spoustou receptů a tipů na servírování. Určitě si vyberete. Vyzkoušejte tento postup:

Kotlík vytřete prolisovaným česnekem, vlijete do něj asi 300 ml bílého přírodního vína a na mírném ohni ho zahřejte. Mezitím si najemno nastrouhejte asi 400 g sýra. Mohou být dva druhy (ementál, gouda, eidam, atd.) Za stálého míchání ho přidávejte do vína a jakmile se roztaví, přidejte asi 50 ml třešňovice, špetku muškátového oříšku, mletého pepře a soli. Směs míchejte v ?osmičkách?, aby uprostřed nevznikl žmolek. Měla by být hladká a hustá. Proto můžete na začátku vaření zamíchat do vína 3 lžíce bramborového škrobu. Příliš husté fondue zředíte vínem. Dle chuti můžete přidat sekaný kopr, pažitku, dušené houby apod.

Když je fondue hotové, táhne se jako med a nesmí převládat vůně alkoholu. Každý stolovník si do něj krouživým pohybem namáčí kousky chleba nabodnuté na vidličce.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz