Čokoládové muffinky s Acai šlehačkou

zpět

Acai je štíhlá palma, která dorůstá do výšky 15 až 25 m. Plody jsou velké 1 - 2 cm v průměru, rostoucí v trsech. Patří do rodu Euterpe, který obdržel jméno po múze z řecké mytologie. Vyskytuje se převážně v brazilské oblasti Paraná a Amazonii, kde ji můžeme nalézt v nížinných záplavových oblastech podél řek, kde vytváří velké háje. Nezralé plody jsou zelené a při dozrávání jsou barvy tmavě purpurové.

Vzhledem připomínají naše borůvky. Jejich vzácnost podtrhuje fakt, že palama roste pomalu a plody vytvoří za čtyři až pět let. V oblasti Amazonie je acai velmi oblíbené ovoce. Získává se z ní silné, tmavě purpurová šťáva, která se získává vyluhováním zralých plodů. Potom se používá při výrobě nápojů a džemů.

Acai obsahuje velké množství vitamínů
Acai obsahuje celou řadu účinných látek, k nimž patří vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), epikatechin, kyselina galová, protokatechin, kumarin, cyanidin, flavonoidy, kyselinu vanilovou, pelargonin-3-glykosid, nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Má antioxidační účinky
Šťáva z acai má celou řadu zajímavých účinků. Jedním z nejpozoruhodnějších je velmi silná antioxidační aktivita díky některým obsahovým látkám, jako jsou vitaminy A, C, E či flavonoidy. Obsahuje více antioxidantů než například borůvky či granátová jablka.

Snižuje cholesterol a krevní tlak, má regenerační účinky...
Rovněž je významné, že obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Tím pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu HDL cholesterolu. Dále působí regeneračně na epitelové buňky vystýlající cévní stěny a zároveň zlepšuje jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). Tím může snižovat zvýšený krevní tlak a celkově napomáhat jeho stabilizaci. Je doporučována při oslabené imunitě (obsah antioxidantů) a zvýšené fyzické a tělesné zátěži, ale i při stresu jako takovém. Rozšířené je použití výtažků z acai v nutriční výživě.

Kromě přírodních produktů obsahujících Acai, můžete vyzkoušet i zajímavé recepty, jako například tento:

Čokoládové muffinky s Acai šlehačkou

Dort:
198 g velmi kvalitní tmavé čokolády nebo čokolády na vaření - nasekané najemno
3/4 hrnku hnědého cukru
2/3 hrnku zakysané smetany
2 lžičky vanilkového extraktu
1 hrnek mandlí
1/2 hrnku Acai prášku
1/2 hrnku kakaového prášku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cayennské ho pepře (libovolně)
5 vajec

Krém:
1 šálek smetany
2 lžíce Acai prášku
1 lžíce moučkového cukru

Postup:
Předehřejte troubu na 350 stupňů. Rozetřete čokoládu a hnědý cukru v kovové míse nebo pánvi a položte ji nad rendlík s horkou vodou, aby se směs rozehřála - za stálého míchání.

Zamíchejte kysanou smetanu a vanilkový cukr. Ve velké míse smícháme rozemleté mandličky a acai, kakao, sůl, cayenne. Přidejte rozpuštěnou čokoládou do mísy a míchejte. Přidejte vejce jedno po druhém, míchat mezi jednotlivými vejci.

Těsto na muffinky vkládáme lžící do vymaštěných formiček a pečeme. Směs vychází cca na 12 muffinů, pečeme je asi 22 minut - dokud nejsou na dotek pevné. Pokud umisťujeme na muffinky šlehačku, musíme se ujistit, že jak šlehačka, tak těsto je již studené - a podáváme.

Dobrou chuť ;-)


Zdroj: www.celostnimedicina.cz





vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz