Domací pizza

zpět

Při výrobě domácí pizzy je důležité zvolit si těsto, které nám vyhovuje. Zdobení již záleží čistě na našich chuťových buňkách a fantazii. Uvádím zde pár "zdravých variant". Nechejte se inspirovat:

CELOZRNNÁ PIZZA
Potřebujeme:
1 vejce
300 g celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek mléka (nejlépe sójové, rýžové či ovesné)
20 g droždí
2 lžíce panenského olivového oleje
1 lžíce hnědého třtinového cukru
mořská sůl
6 stroužků česneku
1 velký bio rajský protlak
3 rajčata
3 papriky
150 g sójového salámu či šunky
200 g strouhaného sýra nebo nakrájeného tofu
bazalka či oregáno, olivy

Postup: Z teplého mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek, jemně zamícháme a necháme 5 minut pracovat. Z mouky, vejce, oleje, mořské soli a kvásku vyprcujeme těsto a necháme jej 1 hodinu kynout. Potom rozprostřeme těsto na vymazaný plech, abychom jej rovnoměrně zakryly. Dále poteme směsí olivového oleje a utřeného česneku a soli, rajského protlaku, poklademe sójový salám, zeleninu, olivy, posypeme bylinkami a pečeme. Před dopečením posypeme sýrem. Pečeme při 200 st. Celsia asi 40 minut.

U této celozrnné pizzy můžeme obměňovat její obložení dle fantazie.

PIZZA SE ŽAMPIONY
Potřebujeme:
200 g celozrnné pšeničné mouky
10 g droždí
půl čajové lžičky třtinového cukru
1 šálek vlažného mléka (sójové, rýžové, ovesné)
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
půl čajové lžičky mořské soli
7 velkých rajčat
100 g čerstvých žampiónů
50 g plátkového sýra či tofu
čerstvá petrželková nať

Postup: Připravíme si kvásek, ten pak smícháme s moukou, olivovým olejem, mořskou solí a necháme asi hodinu kynout. Potom z těsta vyválíme dvě placky, které položíme na vymazaný plech a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme olivovým olejem a poklademe najemno nakrájenými rajčaty a žampiony, sýrem a posypeme petrželovou natí. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 st. Celsia 30 minut.

Místo žampionů můžeme použít sezónní hřiby nebo velmi zdravou hlívu ústřičnou (musíme ji ale předem podusit).

SARDELOVÁ PIZZA
Potřebujeme:
200 g celozrnné pšeničné mouky
10 g droždí
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
půl lžičky hnědého třtinového cukru
půl čajové lžičky mořské soli
1 hrnek vlažného mléka (nejlépe sójové, rýžové či ovesné)
7 větších rajčat
100 g plátkového sýra
sardelové řezy v oleji
bazalka

Postup: Uděláme si kvásek, necháme jej 5 minut pracovat a potom ho smícháme s moukou, mořskou solí, olivovým olejem a necháme jej asi 1 hodinu kynout. Těsto vyválíme na dvě placky, které položíme na vymazaný plech a necháme je ještě 15 minut kynout. Potom je potřeme olivovým olejem a pokladáme na ně na jemno nakrájená rajčata, sýr, sardely, posypeme bazalkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 st. Celsia 30 minut.

Místo sardelek můžeme použít uzené ryby či krevety, tuňáka a kapary.

BRAMBOROVÁ PIZZA
Potřebujeme:
750 g brambor
500 g rajčat
2 lžíce čerstvé bazalky nebo 1 lžíci sušené
1 lžíci čerstvé petrželkové natě nebo plů lžíce sušené
mořskou sůl
250 g tvrdého sýru

Postup: Brambory oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout. Rajčata umyjeme, nakrájíme na úzké plátky a vmícháme do brambor a rovnoměrně je prostřeme na vymazaný plech a posypeme bazalkou, petrželkou mořskou solí a nastrouhaným tvrdým sýrem. Pečeme v rozehřáté troubě asi na 220 st. Celsia asi 30 minut.

Do bramborové pizzy můžeme obměňovat zeleninu například s kápiemi, lilkem či cuketou nebo mix.

Ator: Simona Grygýrková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz