Dýňová posedlost

zpět

Nepatří k těm novým, vlastně je ve skutečnosti tou úplně první, premiérovou v populární řadě. Právě teď ji ale jako když najdete  a nebudete litovat, protože tahle je opravdovým sladkoslaným, dobře uvařeným a pěkně vypečeným překvapením. Řeč je o první z řady kuchařek Lenky Požárové Což takhle dát si..., skrz naskrz dýňovité.

Projížděli jsme magickou krajinou střední Anatólie, náhorní plošinou v srdci Turecka, které vévodí Erciyes Dai, vyhaslá sopka vypínající se téměř ke čtyřtisícové hranici. Teď, na začátku podzimu, kdy je tu pořád ještě i k osmadvaceti stupňům, všude v nažloutlé krajině vesele září oranžové tečky dýní. Je to jeden z těch krásných obrazů, kterou si po dlouhé cestě uchováte v paměti  krajina plná políček, vesničané na oslících a malých traktůrkách s přívěsy, kam vrší sklizené dýně. A pak ty neuvěřitelné, obrovské hromady sklizených plodů v každé vesničce u silnice i na dvorech chudých domků, stejně v jedné vesnici za druhou, stovky kilometrů podél cesty. Nic jiného tu ani nepěstují. Tolik dýní jsem v životě neviděla. Pak je prodávají a celou zimu se jimi cpou.

Poprvé v životě mi došlo, že dýně jsou dobré i k jiným věcem, než na ozdobu nebo k halloweenskému rejdění. A že taky asi musí existovat spousta netušených možností, jak z téhle přerostlé, šišaté věci udělat dobrotu. Na brněnském Zelňáku jsem k tomuto účelu ulovila kulaťoučkou dýni a jako inspiraci využila další z řady kuchařek Lenky Požárové Což takhle dát si..., tentokrát o dýních.

Pětisetkilogramovou dýni, jak o nich píše Lenka Požárová, jsem sice v Turecku neviděla, ale vůbec se nedivím, že je tak populární - nejen, že obsahuje spoustu vlákniny, ale také vitamín A (respektive látky, z nichž v našem těle tento vitamín vzniká), spousta minerálních látek, pomáhá při problémech s ledvinami a slinivkou a je dobrá na hubnutí, i když nemyslím, že zrovna tento důvod by turecké vesničany nějak vzrušil.

Já jsem naopak po prvním prolistování dýňové kuchařky plné více než lákavých fotografií zjistila, jak (aspoň pro mě) sexy zeleninou může dýně být. V mých představách fádní oranžová věc začala nabývat rozličné tvary a vlastnosti v závislosti na druzích. Věděli jste, že existuje dýně obří, Hokkaido, Mexická, Muškátová, Butternut  každá jinak dobrá a využitelná? Když ji navíc uskladníte ve sklepě vedle brambor a jablek, vydrží celou zimu.

Podobně jako cuketa nebo méně populární patison je to tedy velice praktická zelenina, jíž si můžete kdykoliv zpestřit fádní zimní jídelníček a nahradit tak nakládanou nebo uměle narychlenou zeleninu z hypermarketů zdravou mňamkou. Můžete ji pak proměnit v originální předkrmy a svačiny, nadýchané polévky, zkombinovat ji s rybím či kuřecím masem nebo vytvořit nápadité vegetariánské variace, zapékat ji, dusit, smažit či připravovat na sladko. Lenka Požárová přitom nabízí i překvapivé kombinace, např. s kaštany, ananasem, medem, pomerančem, hruškami, kokosem nebo třeba variaci na oblíbený cheesecake z dýní, všechno ovšem, jak je u ní dobrým zvykem, v jednoduchých receptech, bez zbytečných komplikací a ze snadno dostupných surovin.

Dýňová kuchařka (opět v praktické kroužkové vazbě) z rukou nadšené experimentátorky Lenky Požárové zahřeje v prvních podzimních mrazících u srdce každého, pro koho je vaření především radostí a hrou.

Pirožky s brynzou

Pirožky s brynzou /zažene malý hlad/, asi 37 pirožků, příprava 35 minut, pečení 25 minut
kelímek pomazánkového másla, stejně velký kelímek hrubé mouky, 120 g brynzy, 80 g očištěné dýně, 2 stroužky česneku, lžíce sekané petrželky, mléko či vejce na potření, slunečnicová semínky na ozdobu

Z pomazánkového másla a mouky vypracujte těsto a vyválejte do placky.
Dýni nastrouhejte či nasekejte najemno, smíchejte s česnekem krájeným na plátky, brynzou a petrželkou.
Z těsta vykrajujte nejlépe tvořítkem na šátečky kolečka o půrměru 6 cm. Doprostřed kolečka dejte trochu náplně, přehněte a pevně stiskněte okraje.
Pirožky klaďte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem a posypte slunečnicovými semínky. Pečte v troubě předehřáté na 195 stupňů Celsia (175 stupňů Celsia v horkovzdušné) asi 25 minut.


Kuřátko pod peřinkou

Kuřátko pod peřinkou /krásně šťavnaté/, pro 4 osoby, příprava 25 minut, pečení 50 minut
4 ks kuřecích prsíček, 200 g očištěné dýně, 70 g pórku, 40 g parmazánu, 50 g tvrdého sýra, 160 ml podmáslí, sůl, pepř, olej na vymazání

Kuřecí prsíčka naklepejte, osolte z obou stran a vložte do pekáčku slabě vymazaného olejem.
Dýni a sýr nastrouhejte nahrubo, pórek nakrájejte na kolečka. Oba druhy sýra smíchejte s dýní, pórkou a polovinou podmáslí. Ochuťte solí a pepřem.
Směs rozprostřete na kousky kuřete. Každou porci polijte trochou zbývajícího podmáslí. Pečte 50 minut v troubě předehřáté na 180-190 stupňů Celsia (v horkovzdušné 160-170 stupňů Celsia). Podávejte s bramborovou kaší.

Bezmasá varianta: Místo kuřecích prsíček použijte plátky veky a dobu zapékání patričně snižte.


Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz