Exotické ovoce: Tamarillo

zpět

Tamarillu se také říká stromové nebo francouzské rajče a pochází z peruánských And. Jedná se o v noci kvetoucí keř, který vyrůstá do výšky dvou až pěti metrů. K současným producentům tamarilla patří hlavně Kolumbie, Brazílie, Nový Zéland, Keňa, Kalifornice, Indie, Srí Lanka a Jižní Afrika.

Tamarillo (rajčenka) má oválný tvar a měří průměrně sedm až osm centimetrů. Slupka plodu je hladká, naduřelá a lesklá, ale má jistou hořkou příchuť. Ovoce dozrává teprve po sklizni a sklízí se se stopkou. Barva se pohybuje od červené až po karmínovou a také existují druhy s naoranžovělými tóny, které mají sladší chuť a obsahují malé, měkké pecičky.

Dužina tamarilla má tmavě oranžovou barvu, rosolovitou konsistenci a uvnitř má mnoho semínek, které mají plochý tvar a nejsou moc tvrdá. Mohou se lehce strávit.

Lehce hořkou příchuť lze odstranit povařením nebo přidáním cukru. Jí se hlavně ve šťávách, ve sladkých jídlech, marmeládách, džemech, kompotech, ale také syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina.
V zemích, kde se pěstuje se jí k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Doporučuje se jíst ho loupané, protože slupka je hořká. Mohou se také dusit jako rajská jablíčka.

Tamarillo a zdraví
Tamarillo obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor. Je bohaté na vitamín A, C, B1, B2, B3. má malý obsah tuků a proto je ideální pro diety a k zeštíhlovacím programům.

Již existuje mnoho druhů tamarilla, které se od sebe liší barvou slupky a stále se zkouší vypěstovat nové a nové odrůdy, které by měly lepší chuť a méně semínek.

Tamarillo dezert /4 porce/

6 velkých plodů tamarillo, 1 šálek červeného vína, 1 šálek vody, 1/2 šálku cukru krupice, 1 kousek celé skořice, 3 hřebíčky, kůra oloupaná z 1 chemicky neošetřeného pomeranče

Tamarillo ponořte do vroucí vody a oloupejte, stopky odstraňovat nemusíte.
Ve velké pánvi přiveďte k varu vodu s vínem. Přidejte cukr a nechejte jej rozpustit. Pak přidejte skořici, hřebíčky a pomerančovou kůru. Nechte na mírném plameni probublávat asi 15 minut, občas promíchejte.
Tamarillo dejte do mísy. Ze sirupu odstraňte koření a kůru a vařte jej ještě chvíli na větším plameni do zhoustnutí. Sirupem přelijte tamarillo a nechejte vychladit.
Chutná skvěle podávané se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz