Hlavní zásady přípravy čaje

zpět

Pavel Martin je velký odborník přes všechny druhy čajů. Jeho praktické zkušenosti jsem použila v tomto článku.

V tradičních čajových zemích převažuje zelený čaj, v Evropě převažuje čaj černý. Proto si nejprve řekněme zásady přípravy černého čaje:

- Čaj nikdy nevaříme. Pouze spařujeme. Varem bychom čaj poškodili a zničili. Používáme však vždy jen právě vroucí vodu, protože vychladlá voda by černý čaj nedostatečně vylouhovala a spaření by nebylo plné, jak má být. Jak dál uvidíme, platí to skutečně však jen pro čaj černý. Naopak příliš převařená voda ztrácí kyslík, což opět negativně ovlivňuje chuť a vůni nápoje. V žádném případě si neusnadňujeme snad práci tím, že bychom do konvice k vaření vody nalili teplou vodovodní vodu.
- Voda by neměla být příliš tvrdá a ni přespříliš chlorovaná. Dobrý čaj bychom možná měli raději připravovat z kvalitní pitné vody, která je na trhu už zcela běžně k dostání. Nejlepší je pramenitá voda. Tvrdá voda dává čaji nepříjemnou chuť. Voda by ovšem neměla být ani příliš měkká.
- Pamatujme, že vodu vaříme v nerezové nebo smaltované či rychlovarné konvici, v níž ovšem vodu pouze vaříme, ale nikdy v ní nespařujeme čaj. Rozhodně odmítněte hliníkové konvice! K vaření vody na čaj používáme vždy stejnou nádobu, ale vyplachujeme ji horkou vodou. V žádném případě nepoužíváme pro umytí žádné saponáty! Ani nádobu nevytíráme utěrkou, pouze necháváme okapat nebo vysušit.
- Také ke spařování čaje musíme mít zvláštní tenkostěnnou porcelánovou nebo skleněnou nádobu, kterou k jiným účelům nepoužíváme. Kovové nádoby nejsou vhodné. Přímý styk s kovem totiž narušuje výslednou chuť nápoje. Z toho důvodu také raději nepoužíváme kovová sítka či spařovací vajíčka.
- Dáme tedy vařit vodu. Pokud budeme chtít dodržet anglické zvyklosti, pak konvici před spařením čaje nahřejeme. Nejjednodušší způsob je, když ji propláchneme teplou vodou. Nahříváním se prý lépe využívají aromatické i účinné látky obsažené v čajových lístcích.
- Do konvice nasypeme čaj. Dávkování závisí na našich zvyklostech a chuti. V Anglii při použití čajové směsi dávají 1/2 až 1 zarovnanou lžičku čaje na 1 šálek a nakonec přidávají 1 lžičku navíc. Pamatujme však, že takto získáme poměrně silný čaj, na který jsou Angličané zvyklí.
- Jakmile se voda přiblíží k bodu varu, což je ve chvíli, kdy se objeví bublinky, sundáme konvici či nádobu ze sporáku a čaj zalijeme. Nádobu s čajem přikryjeme a necháme čaj spařovat.
- Jak dlouho čaj spařujeme? Vše záleží na zvyklostech a tradici, na tom jaký chceme získat výsledný nápoj. Platí pravidlo, že černý čaj spařujeme asi 3 až 5 minut. Příliš dlouhé louhování uvolňuje značné množství tříslovin, takže nápoj získá svíravou chuť. Pamatujme tedy, že při krátkém vylouhování (1 - 2,5 minut), je černý čaj povzbuzující, protože uvolní pouze kofein povzbuzující nervovou soustavu, při delším vylouhování (2,5- 5 minut) se uvolní tanin, který účinek kofeinu brzdí.
- Pře podáváním čaj v konvici promícháme, a jakmile se lístky usadí, přecedíme a začneme jej nalévat do šálků.
- Hotový čaj nikdy nepřihříváme.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz