Jahody

zpět



Jahodník patří k čeledi rostlin růžovitých a je rozšířen hlavně v severním mírném pásu, v Americe, Asii a v Evropě. Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje velké množství šlechtěných odrůd. Mezi ně patří například:

balkónový jahodník - jedná se o novou odrůdu jahodníku, jenž je vhodná zejména pro pěstování na balkóně v závěsných květináčích. Tento jahodník vytváří dlouhé šlahouny, které rodí po celou sezonu. Na zimu šlahouny odstřihneme a závěsný květináč buďto umístíme ve sklepě či zapustíme do záhonu na zahrádce.

žlutoplodý jahodník - tato odrůda má opravdu žluté plody. Můžeme ji pěstovat v bytě, v truhlíku za oknem, v květináči na terase či balkóně. Tento jahodník neúnavně kvete a plodí od jara až do zimy. Velikost plodu je 4 cm.

Jahody jsou mimořádně bohaté na mangan, kyselinu listovou, vitamin C a draslík. Mangan je stopový prvek který zasahuje do celkového metabolismu, produkuje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek, má příznivý účinek na libido, zásobuje barevnými pigmenty kůži a vlasy a je velmi důležitý na povzbuzení činnosti hormonů štítné žlázy. Kyselina listová je důležitá pro těhotné ženy, protože chrání plod před vrozenými vadami, dále pro krvetvorbu a pro růst buněk. Draslík pomáhá odvodňovat tělo a snižuje krevní tlak. Jahody dále obsahují třísloviny, které působí antibakteriálně a protizánětlivě. V lidském organismu vážou jedovaté těžké kovy ve střevech a pomáhají v jejich odstranění.

JAHODOVÁ OČISTNÁ KÚRA:

Tři dny jíme pouze 1,5 kila čerstvých jahod (samozřejmě nepřislazovaných) a pijeme k tomu 2,5 litru neperlivé vody. Tato kúra nám pomůže zbavit se toxinů zanesených v organismu.

JAHODOVÉ RECEPTY:

JAHODOVÝ KOLÁČ

Potřebujeme:
300 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
80 g přírodního hnědého cukru
kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
150 g másla či biomargarínu
2 žloutky
3 lžíce zakysané smetany nebo sójové smetany
špetku mořské soli
jahody
Piškotové těsto:
3 vejce
70 g přírodního hnědého cukru
70 g špaldové mouky nebo pšeničné celozrnné

Postup: Mouku s mořskou solí a cukrem prosejeme na vál, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, máslo či biomargarín, zakysanou smetanu a zpracujeme v těsto. To pak necháme asi 2 hodiny odležet. Potom je rozválíme, vložíme na vymazaný plech a v troubě chvíli zapečeme. Mezitím si připravíme piškotové těsto. Křehký koláč vyjmeme z trouby, poklademe jahodami, zalijeme piškotovým těstem a dáme zpátky do trouby pomaleji dopéci. Upečený a vychladnutý koláč opatrně nakrájíme.

JAHODY V ČOKOLÁDĚ

Potřebujeme:
velké zralé zahradní jahody
150 g čokolády, nejlépe v biokvalitě. Pro alergiky můžeme použít karobovou čokoládu
60 g másla či biomargarínu
smetanu ke šlehání či sójovou šlehačku

Postup: Čokoládu s máslem rozpustíme a neustále promícháváme do vychladnutí. Jahody zbavíme stopek, řádně je omyjeme a namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháváme zaschnout. Podáváme je s ušlehanou šlehačkou. Stejným způsobem si můžeme připravit i banány, pomeranče, ananas, hrozny atd.

JAHODOVÁ ZMRZLINA

Potřebujeme:
2 dl vody
150 g přírodního hnědého cukru
160 g jahod
šťáva z jednoho citronu
1 dl smetany ke šlehání nebo sójové šlehačky

Postup: Z vody a cukru uvaříme za stálého míchání sirup. Omyté jahody zbavené stopek prolisujeme a vymačkáme z nich šťávu. Do uvařeného sirupu zamícháme citronovou a jahodovou šťávu a pořádně vyšleháme. Vychlazenou šlehačku ušleháme a přimícháme k zmrzlině. Potom nalijeme do formiček na nanuky nebo kelímků a necháme zmrazit.


Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz