Jak grilovat zdravě

zpět

Gril do letní kuchyně patří, a pokud zrovna přemýšlíte, zda patří i do zdravé kuchyně dietám, pak zní odpověď ANO! Jen to chce zamyslet se nad tím, co budete grilovat, jakým způsobem to uděláte a jak často takto připravené jídlo budete jíst.

Grilovat ano, ale ne denně
Grilování může patřit k jednomu z nejzdravějších způsobů úpravy jídel, když dodržujete ty správné zásady. Přesto doporučujeme to s grilováním nepřehánět. Určité není dobré, pokud si budete maso či cokoli jiného na ohníčku připravovat každý den.

Vybírejte méně tučné druhy masa
Důležitý je výběr surovin. Asi si řeknete, že takové prasátko opečené na ohni by nemuselo být špatné, přesto se snažte vybírat raději méně tučné druhy masa. Nejlépe tedy kuřecí, krůtí, libové hovězí maso nebo výjimečně také vepřovou panenku. Nezapomínejte ani na ryby. Beztak jich v našem jídelníčku máme málo a ovoněné kouřem a pečené s bylinkami chutnají báječně.

Zkuste vlastní bylinkovou marinádu
Nepřehánějte to s marinádou. U nás panuje mylná představa, že čím více koření a ingrediencí do marinády dáte, tím lepší maso bude. Jenže to je omyl. U grilování totiž platí, čím jednodušeji, tím lépe. Nejlepší kousky z ohně bývají ty, které ochutíte pouze mořskou solí, citronem, bylinkami a když už použijete koření, pak vyberte raději jen jeden druh.

Stačí jen pár kapek kvalitního oleje
Tuk pod kontrolou. Olej do marinády rozhodně patří, ale maso by v něm nemělo plavat. Stačí pár kapek.

Grilovaná zelenina, houby a ovoce
Když ne maso, tak co? Pokud nepatříte k milovníkům masa, můžete na gril hodit také zeleninu, houby nebo třeba ovoce. Zeleninu stačí pouze očistit a nakrájet na kousky – skvělá je třeba grilovaná cuketa nakrájená na plátky, grilované papriky naložené v balzamikovém octě a grilované mladé cibulky, které se hodí jako příloha právě k masu. Vyzkoušejte žampiony posypané troškou sýra, skvělá je také pečená brambora v alobalu. Zajímavou chuť má i mrkev na grilu. A pokud chcete něco dobrého na zub, zkuste ananas, jablka nebo banán.

Přílohy
Jaké volit přílohy? Když už zdravě ugrilujete svůj hlavní chod, hlídejte si také přílohy. Na venkovní párty to svádí ke křupavým bagetám či bílému chlebu. Pokud ale chcete ctít zásady zdravé výživy, pak volte raději tmavé pečivo a přidejte zeleninový salát. Zkuste třeba smíchat rukolu s plátky mrkve a kousky pomeranče. Osolte, opepřete, zakapejte lžičkou olivového oleje.

Alhohol obsahuje cukr
Nepřehánějte to s alkoholem. Taková grilovací párty je vlastně malá oslava. Jenže alkohol ve slovníku zdravé stravy rovná se cukr. Takže když už si budete chtít trošku zahřešit, volte nejlépe střik z bílého či růžového vína.

Zkuste omáčku nebo bylinkový dip vlastní výroby
Pozor na omáčky a dipy. Dobrým zvykem bývá dochutit grilovaný kus něčím pikantním. Zapomeňte na přeslazené kečupy, tučné kupované grilovací omáčky, majonézy či tatarky. Z hlediska štíhlé linie přichází v úvahu malá troška hořčice, ale lépe jogurtový dip s bylinkami (stačí bílý jogurt, stroužek česneku, špetka soli a pepře nebo místo česneku hrst nasekaných bylinek) či rajčatová salsa (rajčata nakrájená na malinkaté kostičky, stroužek prolisovaného česneku, nasekaná čerstvá cibulka a bazalka, trocha soli a pepře a kapka olivového oleje).

Pozor na spálené maso
Dávejte si pozor, aby se pokrm na grilu nespálil. Zabraňte také kontaktu tuku s plamenem, mohou se uvolnit karcinogenní látky. Použít můžete alobal nebo speciální tácky na gril.

Výběr kvalitního grilu
A v neposlední řadě si zvolte takový gril, na kterém bez problému připravíte zdravý pokrm. Vybírat můžete hned z několika druhů. Elektrický gril se používá jak na zahradě, tak doma. Je vybaven drážkami na odtékání přebytečného tuku, snadno se rozebírá a čistí. Další variantou jsou lávové grily, plameny rychle rozžhaví lávové kameny naskládané na kovovém roštu, udržují si stabilní teplotu a zachytávají tuk odkapávající z masa. Nedochází tak k přepalování ani uvolňování škodlivých látek a lávové kameny pohlcují nežádoucí pach plynu. Zkusit můžete i vodní gril. Mezi ohništěm a roštem je umístěna vodní lázeň, plamen ohřívá vodu a vzniká vodní pára, která tepelně upravuje jídlo. Rozpálený tuk odkapává do vodní lázně a nedochází ke vzniku toxických látek.


Zdroj: www.celostnimedicina.cz






vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz