Jak se vyrábí zelený čaj...

zpět

Kit Chow a Lone Kramerová popsali ve své knize všechny čaje Číny výstižným způsobem výrobu čaje u nich doma v Asii. Něco tomto procesu se dočtete v tomto článku.

Listy pro výrobu zeleného čaje se v některých případech nechávají nejdříve zavadnout, ale jindy nikoli. Poté se deenzymují (opraží) pražením na pánvi. Tímto způsobem se vyrábí 90% čínských zelených čajů. Pět procent prochází napařováním a stejné procento pečením. Potom následuje svinování a sušení, ve většině případů opakovaně za sebou. Právě svinování dodává listům některých slavných čajů jejich unikátní tvar. Listy zelených čajů mají žlutozelenou barvu. Nejsou fermentovány, takže neprocházejí žádnými chemickými změnami.

Proces mechanizace výroby čaje začal koncem 19. století na indických čajových plantážích, kde se používají teplovzdušné sušičky, stroje na svinování a třídění a v poslední době také linky, provádějící několik výrobních kroků najednou. Což velmi usnadňuje lidem práci. V Číně se první mechanizace objevila v 50. letech tohoto století s rozvojem kolektivního zemědělství. K předchůdcům dnešních strojů na zpracování čaje patřilo například pohyblivé rameno, sloužící k míchání listů při pražení na velkých pánvích. Některé státní farmy jsou dnes do velké míry mechanizované a drobní pěstitelé přinášejí své výpěstky do velkých továren, které jsou obvykle vybaveny velice dobře.

Nejlepší čaje se i v současnosti zpracovávají ručně. Tradiční dovednosti se stejně jako v případech řemesel předávají z generace na generaci až do dnešní doby. K nim patří například cit pro vztah mezi teplotou a stavem listů, nezbytný pro dosažení žádaných výsledků, přesné pohyby rukou při různých teplotách a postup tvarování některých druhů čaje. Ručně zpracovávané čaje jsou pochopitelně dražší, ale jejich estetický vzhled je mezi znalci tohoto nápoje vysoce ceněný. Mnozí Číňané jsou ochotni zaplatit vyšší cenu i v případě, že to znamená pít čaj méně často.

Čína, dodávající 90% zeleného čaje na mezinárodním trhu, je jeho největším vývozcem. Jednou z nejvýznamnějších pěstitelských oblastí je provincie Če-ťiang.

V článku jsem použila materiály Kit Chow a Lone Kramerové.
Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz