JARNÍ SPECIÁL: skvělé jarní recepty pro odlehčení

zpět


S příchodem jara nastávají ideální podmínky pro odlehčovací kúru v podobě zdravějšího jídelníčku a pohybu. K využití se nabízí celá škála barevných pochoutek - čerstvých bylinek, mladé zeleniny, naklíčených semínek,...

Obezitologové dokonce dokazují, že na jaře lidé mnohem snadněji hubnou. Organismus je v této době připraven na celkovou očistu a potřebuje ji. Ostatně už naši předkové drželi začátkem jara do Velikonoc půst.

Řada z nás se ve snaze zhubnout vrhá do spárů nejrůznějších drastických diet, jejichž výsledkem je obvykle tzv. jo-jo efekt, kdy váha po dietě spíše stoupne. Hubnout není jednoduché a ještě těžší je váhu si udržet. Vhodné hubnutí by mělo spočívat v komplexní změně životního stylu a stravovacích návyků, dostatečném pohybu a omezení stresových situací.
Češi bohužel patří mezi nejtlustší národ Evropy, pětina z nás je obézních a zhruba 30 procent má nadváhu.

Vhodné kroky k lepšímu životnímu stylu reprezentuje následující desatero:

1. Pravidelnost: Nepravidelná strava je zátěží pro organizmus, který pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení rovnováhy. Dodržujte proto v jídle pravidelnost - stravu si rozdělte zhruba do 4 až 5 menších denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.

2. Vyváženost: Dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek a stravu jezte co nejpestřejší.

3. Tuky: Tuky, ač mnohdy zatracované, k vyvážené stravě prostě patří. Podle odborníků by měly dokonce tvořit 30-35 % celkového denního příjmu energie. Při odlehčení je však omezte a vybírejte kvalitní druhy - ze dvou třetin by mělo jít o tuky rostlinné, z jedné třetiny o živočišné. Je proto lepší sáhnout po rybě než po tmavém mase a na chleba nebo k přípravě pokrmů používat rostlinné tuky a oleje. Vyhýbejte se uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.

4. Zelenina a ovoce: Zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe 5 porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je 500 g zeleniny a ovoce denně.

5. Fast food: Grilované klobásy, hamburgery a smažené hranolky jsou kalorické bomby. Navíc se prodávají velmi často u stánků, kde ani není možnost si k jídlu sednout. Tímto stravováním si zakládáme na trávicí obtíže.

6. Cukrárny: Návštěvu cukrárny si schovejte až na opravdu mimořádnou příležitost. Tučné a přeslazené dortíky plné cukru a máslových krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké dezerty z čerstvého ovoce nebo ovocné saláty.

7. Jídlo si užívejte: Jezte v klidu, nestresujte organizmus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.

8. Pitný režim: Každý den vypijte nejméně 2,5  3 litry tekutin. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, minerálkám, přírodním ovocným šťávám. Vyhýbejte se nápojům slazeným, alkoholickým. K hrazení pitného režimu je nevhodná i černá káva a silný černý čaj, které působí močopudně a organizmus odvodňují.

9. Pohyb: Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje náš srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí.

10. Odpočinek: Odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, snažte se zvládat stres. Nezapomínejte na relaxaci na čerstvém vzduchu.

Zajímavou a netradiční jarní očistou je Javorová čistící kůra, která využívá kanadského javorového sirupu, sladidla získaného zahuštěním šťávy vyteklé z naříznuté kůry javorového stromu. Javorový sirup je výbornou alternativou k ne zcela zdravému bílému cukru, obsahuje kromě cukru i minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitamíny a vonné látky.

Javorová čistící kůra pomáhá očistit organismus od toxinů a usazenin v těle, zlepšuje funkci nervů a kvalitu krve a celkově omlazuje organismus. Potlačuje také kožní problémy, zahlenění či alergické projevy. Jejím doprovodným efektem je také ztráta tukové tkáně a nadbytečné vody v těle. Tím dojde k váhovému úbytku, ovšem po skončení hladovky dochází ke znovunabytí zhruba poloviny ztracené váhy.

Podstata Javorové čistící kůry spočívá v několikadenní hladovce, dovolena je konzumace pouze limonády z javorového sirupu, čajů a vody.

Přesný návod na očistnou kůru najdete na stránkách www.bionebio.cz.

Ať už se vám do hladovky zrovna nechce, nebo vám ji lékař ani neodporučuje, ke snadnému jarnímu odlehčení docela dobře poslouží i lehké jarní recepty. A nemusí jít o striktně dietní záležitosti. Bylinky, jarní zelenina nebo naklíčená semínka přidají vašemu jídelníčku kus zdraví a přinesou nevšední zpestření. Zajímavou změnou tak můžete potěšit sebe i celou rodinu.


Pampeliškový med

220 květů pampelišek, 1 l vody, 1 pomeranč, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru

Květy pampelišek propereme ve vodě, dáme do hrnce a přidáme vodu, nakrájený pomeranč, kyselinu citronovou. Směs necháme 1 den máčet. Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Při jarním nachlazení je to nejlepší domácí medicína.

PAMPELIŠKA: čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. Kvítky se využívají k výrobě medu, mladé lístečky můžete s klidem použít do oblíbeného salátu - obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A.

Jarní omeleta /4 porce/

2 vejce, 30 g másla, 150 g jarních bylinek: kopřivy, libečku, pažitky, pampelišky, petrželky, špenátu, hlávkového salátu, 15 g soli, 0,5 g mletého pepře

Směs jarních bylinek dobře opereme, necháme okapat a posekáme na hrubší kousky. Ty dáme na polovinu rozpuštěného másla a krátce je osmahneme. Na zbývajícím másle zhotovíme vaječnou omeletu, necháme ji částečně ztuhnout a přidáme připravené bylinky, které osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Omeletu přeložíme a necháme dojít barvu.

Bramborová polévka s kopřivami /4 porce/

300 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 hrsti kopřiv, 50g másla, 3 lžíce mouky, petrželku, sůl, pepř, kmín

Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti dokořeníme polévkovým kořením nebo směsí Vegeta.

KOPŘIVY: ze sušených kopřiv se nejčastěji dělá čaj, čerstvé a mladé kopřivy ale také skvěle doplní řadu pokrmů a vyrobit z nich můžete třeba oblíbený velikonoční kopřivový špenát. Kopřiva mimo jiné snižuje hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě a lehce močopudně, regeneruje pokožku a byla oblíbeným středověkým lékem proti chudokrevnosti.

Ivánkův salát z jahod a špenátu /4 porce/

2,5 až 3 šálky nakrájených jahod (asi 0,5 l), 2 hrsti čerstvých špenátových lístků, 1,5 šálku cukru, 1 a 1,5 lžíce nasekané jarní cibulky, 1,5 lžičky worcesterové omáčky, 1,5 lžičky mleté papriky, 1,5 šálku olivového oleje, 1,5 šálku balsamikového octa, 2 lžíce sezamových semínek

Jahody omyjte pod studenou tekoucí vodou, očistěte a nechejte okapat.
Špenát také omyjte a velké lístky natrhejte, malé lístky můžete ponechat celé. Špenát osušte. V menší misce smíchejte ostatní ingredience.
Do větší mísy vhoďte jahody rozkrojené napůl, přidejte špenát, vše přelijte připraveným dresinkem a promíchejte.

ŠPENÁT: vědci už opravili odvěký omyl s obsahem železa ve špenátu, ovšem takového vitaminu C obsahuje syrový špenát téměř stejné množství jako citron. Navíc je bohatý na provitamín A a minerály hořčík, draslík a vápník.
JAHODY: z 90% je tvoří voda, zato mají vysoký obsah vitaminu C - tím výrazně přispívají k posílení imunitního systému a pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení.

Chřest s česnekem a kapary /4 porce/

340 g chřestu, 1 lžíce olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 lžíce kaparů (omytých a vysušených od nálevu), šťáva z 1 pomeranče, sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava: Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Chřest oloupejte, odstraňte dřevnatou spodní část, dejte do vroucí vody a vařte 3-4 minuty, dokud nezačne měknout. Chřest vyjměte a vysušte. Olej nalijte na plech a obalte v něm chřest. Takto olejem obalený chřest posypte česnekem a kapary. Dejte do trouby opéct na 8-10 minut, dokud chřest jemně nezhnědne a není uvařený. Polijte pomerančovou šťávou a podávejte horké!

CHŘEST: Chřest přezdívaný také "král zeleniny" byl a je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť. Ovšem ani jeho blahodárné účinky nejsou nevýznamné. Chřest je zvláště bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu a dost draslíku, sodíku, manganu a železa. Věděli jste třeba, že chřest čistí ledviny, podporuje činnost jater a dá se s ním báječně hubnout?

Jarní kuře se zeleninou /4 porce/

4 malá kuřátka, 200 g nízkotučného žervé, 5 lžic tmavé strouhanky, 5 lžic nasekané pažitky, 5 lžic nasekané petrželky, 675 g mladé jarní zeleniny dle Vašeho výběru, 1,25 dl vařícího kuřecího vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, 1,5 dl suchého bílého vína, sůl, pepř

Smíchejte strouhanku, třetinu žervé a po 2 lžících petrželky a pažitky. Směs osolte a opepřete a lžící tuto nádivku dejte do každého kuřete. Vložte kuřata do pekáče, potřete je olejem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních Celsia 30-35 minut, nebo dokud z nich při vpichu jehly neteče bezbarvá šťáva. Do mělké zapékací mísy vložte v jedné vrstvě zeleninu na kousky pokrájenou a přidejte polovinu zbývajících bylinek a kuřecí vývar. Nádobu přikryjte pokličkou a zapékejte 20-35 minut, dokud zelenina nezměkne. Kuřata dejte na talíře a polijte je šťávou ze zeleniny. Smíchejte škrobovou moučku s vínem a zbývajícím žervé. Dejte do pánvičky a míchejte, dokud se nezačne omáčka vařit, pak přidejte zbytek bylinek. Podle chuti osolte a opepřete. Omáčku přelijte na kuřata a podávejte se zeleninou.

Jarní zeleninový salát /4 porce/

1 hlávkový salát, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 2 mladé cibulky se zelenou natí, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky soli, 5 lžic jogurtu, pažitka

Všechnu zeleninu dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Hlávkový salát nakrájíme na hrubší nudle, ředkvičky na jemnější nudličky, okurku na kostičky, cibulky i s natí na kolečka. Osolíme, zakapeme citronem, přelijeme jogurtem, povrch ozdobíme nasekaným vejcem a pažitkou. Podáváme vychlazený.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz