Jedlé kaštany

zpět

Kdo by to byl býval řekl, že v hnědé slupce zakuklená vánočně vonící lahůdka byla ve středověku důležitou součástí běžného jídelníčku. Na jedlých kaštanech si však nepochutnávali pouze lidé, ale i jejich zvířecí pomocníci! Kaštany se servírovaly především jako příloha, dělala se z nich i mouka, káva a sladké krémy. Tato skutečnost se změnila až po rozšíření pěstování a používání brambor.

Odkud k nám doputovaly?
Kaštanovník setý (Castanea setiva L.) je milovník teplých krajin, pravděpodobně pochází z Malé Asie. Dokonale však zdomácněl v jižních částech Evropy. Kaštanovník se dožívá úctyhodných 500 let, vede-li však život spokojený a v příjemných klimatických podmínkách, užívá si sluníčka klidně až 2000 let! Pevně doufám, že ten náš, pouhých 40 let starý exemplář, se dožije požehnaného věku a bude svými úžasnými plody obšťastňovat vnoučata našich vnoučat.

Nejen dobré, ale i zdravé!
Na začátku výčtu úžasných kulinářských a zdravotních účinků možná čekáte obligátní varovaní před velkým množstvím tuků, podobně jako tomu je u ořechů. Můžete však zůstat naprosto klidní, v kaštanech naleznete průměrně 1,5-2g tuků na 100g plodů. Zato škrobů mají požehnaně, okolo 40g na 100g plodů. Bílkoviny, kterými průměrný tuzemský jídelníček doslova přetéká, jsou zastoupeny v hodnotě přibližně kolem 3-4g na 100g plodů. Kaštanům nechybí ani významné množství vitaminu C, vitaminů řady B, vitaminu E a K. Z minerálních látek rozhodně stojí za zmínku obsah draslíku, fosforu, železa a hořčíku.
Podle pánů Janči a Zentricha, známých českých bylinářů, detoxikují tyto plody játra, mají protiprůjmově účinky (stejně jako kůra kaštanovníku) a osvědčují se i při krvácení ze zažívacího ústrojí. Čaj z listů se užívá při bronchitidě, astmatu, usnadňuje vykašlávání a působí protirevmaticky. Abatyše Hildegarda z Bingenu doporučovala konzumaci kaštanů a popíjení nálevu z kaštanových listů při úporném (dokonce i černém) kašli.

Pečené kaštany! Nuda!
Tedy rozhodně ne, že by pečené kaštany nebyly chutné, naopak! Spíš je škoda, že v našich zeměpisných šířkách upadly v zapomenutí jejich další možné způsoby kuchařského využití. Plody jsou vynikající originální přílohou, naše babičky jimi velmi rády nadívaly maso. Lze z nich též připravit chutné nízkotučné krémy a cukrovinky. Kdysi byl též proslulý lyonský nugát, připravovaný z kaštanů, medu a karamelu.

Kaštanové pyré o velikosti kostky másla, jakýsi polotovar pro další kulinářské speciality, zakoupíte např. u našich východních sousedů na Slovensku (např. obchodní řetězec Tesco).
Rozhodně nelze ve výčtu využití plodů kaštanovníku setého opomenout kaštanovou mouku, ta je v některých zemích velmi oblíbená při bezlepkové dietě. Použití má pestré a mnohostranné, upečete z ní prakticky cokoliv, od prostého chleba po nejrůznější buchty a koláče. V Chorvatsku na Kvarnerské riviéře se dokonce vždy v říjnu pořádají kaštanové slavnosti tzv. "marunada", kde lze sehnat prakticky cokoliv "kaštanového původu", včetně vítečného medu či dokonce řízné rakije z něj vypálené! V případě, že vás všechny ty sladké kaštanové dobroty už unavují, zajeďte si třeba na Korsiku a občerstvěte se dobře vychlazeným kaštanovým pivem či vínem.

Pečené kaštany
Ať pečete kaštany v troubě, na pánvi (v zahraničí jsou k dostání i speciální kaštanové páne) nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, nezapomeňte je na vrchu naříznout. Tzn. udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca. 4mm, délka řezů je 1-2cm, dle velikosti plodu. Při pečení na pánvi a v kastrolu nádobu přiklopte a občas jí protřepte. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří takovém kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 5-10 min, v troubě o pár minut déle.

Jednoduché kaštanové pyré (konečný produkt i polotovar pro výrobu dalších pochoutek)

0,5 kg kaštanů, 0,25 l mléka (samozřejmě je možné použít i alternativní sojové, mandlové apod.), 125 g cukru, 1 vanilkový lusk (popř. vanilkový cukr  uhradit jím část spotřeby běžného cukru), špetka skořice, 1 lžíce rumu

Naříznuté plody přelijeme vroucí vodou, vaříme 8-10 min. Ještě horké je oloupeme, povaříme v mléce s cukrem a s vanilkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejdou kaštany lehce rozmačkat (podobně jako brambory na kaši). Poté směs prolisujeme a promícháme s rumem. Pyré je ideální náplní do moučníků nebo do pohárů jako krémový desert či puding (podle potřeby přidejte trochu mléka). Při přípravě rozhodně oceníte nádobu s nepřilnavým dnem.

Kaštanová nádivka se zelenou petrželkou

20 dkg oloupaných uvařených kaštanů, 20 dkg bílého pečiva, 0,15l mléka, 2 vejce, petrželová nať, 5 dkg másla, muškátový květ, sůl, špetka bílého pepře

Kaštany jemně nastrouháme, pečivo pokrájíme na kostičky a pokropíme mlékem, to necháme vsáknout. Měkké máslo rozetřeme se solí a žloutky, přidáme koření, zelenou petrželku, změklé pečivo a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Takto připravená nádivka se hodí do krůty, kuřete či jiného masa dle momentální chuti či možností. V případě, že nejste zrovna milovníky masa, připravte si dvojitou dávku nádivky a zapečte ji v malém pekáčku. Výborně se hodí k šťouchaným bramborám a bramborové kaši. Nádivku krájejte na kostičky a ozdobte jogurtovým dresinkem a čerstvou petrželkou.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz