Jogurtový koláč s ovocem (naprosto báječný)

zpět

Jarní ovocné šílenství pokračuje! Zkuste buchtovým fanouškům připravit lehký ovocný koláč z jogurtového těsta. Úspěch zaručen!

Když jsem zkoušela tento receptík z jogurtového těsta, vybrala jsem pro jeho realizaci pěkné jarní víkendové odpoledne a kruhovou formu na dort s odnímatelným okrajem. Dva zdánlivě nesouvisející faktory byly - jak se ostatně dalo předpokládat - nakonec důležitou příčinou náhlého koláčového zmizení.
Pátrání ukázalo, že pekelně chutná dvojka z ovoce a jogurtového těsta - v našem případě šlo o jahody - v kombinaci s na pohled lákavým kulatým tvarem a k moučníku vybádajícím víkendovým odpolednem měla za následek nekontrolovatelné koláčové hody. Ústící, jak jinak než, v moučníkův konec.
Závěr: početnějším rodinám doporučuji, vyrobit koláče rovnou dva. Nebudete litovat :)

Jogurtový koláč s ovocem
1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 kelímek bílého jogurtu (150g), 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva (2 lžičky), 2 vejce, ovoce podle chuti - borůvky, meruňky, švestky, rebarbora, jahody..., máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Drobenka: 5 zarovnaných lžic hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla

Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, připravte si je proto aspoň 30 minut předem na pracovní desku.

Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
Vejce metličkou prošlehejte s cukrem a přidejte jogurt. Promíchejte.
Mouky prosijte přes síto do mísy, promíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do tekuté směsi.
Těsto promíchejte a nalijte do formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou. My jsme použili dortovou formu o průměru 22 cm.
Ovoce operte, v případě potřeby rozkrájejte a poklaďte jím povrch koláče. Zvolili jsme jahody, kterých bylo třeba 10 až 12 středních kousků.
Rukama smíchejte suroviny na žmolenku a vypracujte sypkou směs. Tou posypte povrch koláče a dejte do trouby péct na 40 až 50 minut.

Jestli je koláč hotový poznáte jednoduchou zkouškou dřevěnou špejlí - když ji zapíchnete do koláče a vytáhnete, nesmí na ní ulpívat vlhké těsto.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz