Křen selský (Armoracia rusticana)

zpět

Křen je našim známým plevelem a kulturní plodinou, která roste volně na otevřených prostranstvích a kolem cest.

K léčebným i konzumním účinkům se používá výhradně kořen, který se vykopává na podzim. Jestliže ho kupujeme, měli bychom vždy dát přednost křenu v syrovém stavu před konzervovaným. Křen obsahuje pro lidský organismus mnoho cenných látek a vitamínů. Povzbuzuje činnost střev a žaludku, pomáhá při nemocech trávicí soustavy, uvolňuje žaludeční křeče, zvyšuje krevní tlak, čistí krev, působí mírně močopudně a je prevencí proti infekčním nemocem. Pomáhá také v rekonvalescenci a při virových onemocněních horních cest dýchacích. Jeho ojedinělým účinkem je, že zlepšuje snížený metabolismus způsobený nedostatkem pohybu. Tuto jeho vlastnost bychom měli využívat jen v mimořádných případech a nenahrazovat jím potřebu zdravého pohybu.

Protibakteriální účinky křenu lehce pronikají přes pokožku do organismu. Snižují prokrvení oblastí postižených nemocí, čímž mírní bolesti a tvoří podmínky pro lepší hojení. To se využívá při revmatismu, různých zánětech, nervových bolestech, dně, otocích a omrzlinách. Nejlépe ve formě křenové placky - nastrouhaný křen smícháme s malým množstvím mouky a másla, vytvarujeme v tenkém plátě do tvaru placky a přikládáme na bolavé místo. Předtím musíme pokožku dobře nakrémovat, neboť placka hodně pálí, ale přitom dobře vytáhne bolest.

Při bolestech hlavy se doporučuje potírat spánky křenovým lihem. Ten si připravíme následujícím způsobem - do láhve vložíme několik menších kořenů křenu a zalijeme až po okraj pálenkou, necháme 3 týdny na teplém místě..

Známý je i křenový macerát v červeném víně, který souží k rozpuštění nebo vypuzení žlučníkových kaménků. Jeho zhotovení je jednoduché - do litrové láhve přidáme do pětiny výšky nastrouhaný křen a zalijeme přírodním červeným vínem. Vše necháme 10 dní luhovat a pak užíváme 3 dny 3 x denně čajovou lžičku, a potom 3 x denně polévkovou lžíci macerátu. Celá kúra by měla trvat alespoň 30 dní.

Dobrý a hlavně účinný je přípravek z kořene křenu na pihy - 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu přelijeme šálkem vařícího mléka, přikryjeme a 30 minut přikryté necháme vyluhovat. Pak slijeme a pokožku jemným poklepem navlhčíme a necháme zaschnout.

Proti ubývání dásní je rovněž dobrý křen. Stačí pravidelně žvýkat kousek kořenu a také hodně nastrouhaného křenu sníst. Křen obsahuje mimořádné množství vitamínu C, který je kromě jiného důležitý pro zachování pevnosti dásní a zubů.

Křen povařený v mléce, má již v dávce několika málo čajových lžiček výrazně protiastmatické působení.

I když se nepředpokládá přílišná konzumace křenu, je dobré vědět, že může vnitřně dráždit sliznice a ledviny. Proto bychom ho měli určitě zařadit do svého jídelníčku, ale i zde platí "všeho s mírou".

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz