Kuchyň jako logicky uspořádaný prostor

zpět

Většina publikací a článků nazírá kuchyň z hlediska materiálů, módních trendů, designu a nebo ceny. Kuchyň je však v prvé řadě prostor, jehož uspořádání by mělo zohledňovat celou řadu na sebe logicky navazujících úkonů. Veškeré technologie a pracovní plochy musí být bez překážek dostupné a snadno ovladatelné. Pro vytvoření ideální kuchyně, vyhovující právě Vám a vaším stravovacím a jiným návykům, je dobré namodelovat její užívání a všechno si tedy dopodrobna představit.

Rozvod sítí a navržená kuchyň
Převážná část kuchyní je stavěna / umisťována způsobem, který je dán umístěním - napojením na sítě (voda, odpad, elektřina) a na odvod par a pachů. Na takové místo se instaluje digestoř, pod ní varné centrum a tím je jedna osa kuchyňského prostoru víceméně daná. Stejné je tomu tak i v případě vody a odpadu, který jasně udá umístění dřezu atp. Je proto více než vhodné, pokud to tedy situace dovolí, neumisťovat v novostavbě, nebo v rekonstruovaném bytě tyto sítě dříve, než je kompletně navržena kuchyně a to nejlépe včetně výběru konkrétních spotřebičů. Případné dodatečné změny budou jen navyšovat sumu ceny. Pokud se budeme bavit o právě zřizované novostavbě, pak asi jeden či dva tisíce za takové případné úpravy nemohou často několikamilionovou pořizovací investici výrazně ovlivnit, navíc je možné, že svou roli sehrají priority ve jménu uzavření nějaké etapy stavby či jinak atp., ale jedná-li se jen o rekonstrukci v řádu tisíců, pak má debata nad těmito financemi jistě své opodstatnění.


Varné centrum
Varným centrem je míněna nejen samotná varná deska, ale i trouba, schopná nejrůznějším způsoben tepelně upravovat potraviny. Je logickým standardem, že deska i trouba zůstávají neoddělené, na jednom místě řazené nad sebou (klasický sporák). Není ale také výjimkou, že samostatná varná deska má po svém boku umístěnou pečící troubu. Takové řešení je příjemné a bezpečnější pro svou vzpřímenou obsluhu. Uživatel se tedy nemusí ohýbat při vkládání často těžkých nádob a pekáčů do trouby, nemluvě o jejich vyndávání. Nutno ale vždy počítat s dostatečně velkou pracovní plochou po druhém boku varného centra. Je dobré mít k dispozici alespoň 60 cm délky pracovní desky.

Nad varným centrem by neměla chybět digestoř, která v závislosti na svém výkonu dokáže eliminovat nejen pachy, ale také zvláště mastné páry, jenž se jinak usadí na okolním nábytku a vytvoří známý, po čase páchnoucí, lepkavý a mazlavý, těžko odstranitelný povlak. Uživatel má možnost volit odtahovou digestoř (je-li v domě komín / šachta), nebo v opačném případě recirkulační, kdy je vzduch nasáván, čištěn a vracen zpět do místnosti. Digestoř je velmi výrazným prvkem v kuchyni a může být i její pohledovou dominantou. Pokud je kuchyň propojená s obývacím pokojen, je zajímavé umístění digestoře na osu střed průhledu z pokoje do kuchyně.

A kde najdete tu správnou inspiraci? V internetovém obchodě nabytek-forliving.cz


Dřez, voda
Dřez již dnes většinou neslouží ke standardnímu mytí nádobí, to obstarává myčka, ale spíše k omytí potravin a jako místo odběru vody coby nezbytné suroviny pro vaření. Někteří výrobci pamatují na neustále běžné oplachování hrnečků a lžiček a tak nabízejí oddělené dvoudřezy, ve kterých je možné jednak upravovat potraviny a také umývat zmíněné malé kusy nádobí. S tím souvisí i příslušná pracovní plocha, která je většinou pro praváky, tedy umístěná vpravo. Její perforace slouží ke snadnějšímu odpařování vody z odložených předmětů. Jednotlivé úkony spojené s přípravou pokrmů by měly mít logickou návaznost nejen v dodržení technologie samotného vaření, ale také ve vztahu k umístění a dostupnosti obslužnosti prostoru, kde jsou prováděny.


Myčka nádobí a těžké nádobí
Myčka přirozeně patří do těsného sousedství s dřezem, vlevo či vpravo o něj, podle toho, zdali je uživatel levák či pravák. Platí nepsané pravidlo, že myčku neumisťujeme bezprostředně vedle pečící trouby. Přesně opačně je tomu v případě úložného prostoru pro těžké kovové nádobí. Ten bude naopak vhodné umístit nejlépe hled vedle myčky tak, aby jejich ukládání nepředstavovalo komplikovanou manipulaci.


Rohové díly
Dalším, a po stránce obslužnosti problematickým místem, jsou rohové díly kuchyňské sestavy. Prostor v rohovém dílu nikdy nebude dvířky přístupný celý. Vždy bude nutné sahat za roh z jedné, nebo z druhé strany. Dobré je řešení pomocí karuselu , který otáčením zpřístupní všechny uložené předměty. Rohový díl tak bude možné využívat naplno a nezůstane slepý ležet ladem.


Dochucovadla a výprodej
Pokud se dodrží základní, výše uvedená pravidla, měla by být kuchyň příjemným a snadno obslužným místem pro přípravu potravin. To, co platí o umisťování varného centra, nebo dřezu, pak platí v přeneseném slova smyslu o detailech, jakými je zavěšení dochucovadel, různých nástrojů, například vařeček či naběraček, jenž budou vyset nejlépe na stěně za varnou deskou atp. V okamžiku, kdy zákazník dostane nabídku návrh od prodejce kuchyní, měl by ptát, proč je to právě takto navrženo a ne jinak, neboť právě on je tím, kdo bude kuchyň využívat. Mlčení na straně prodejce, nebo nejasné argumenty, pak spíše usvědčují takovéhoto dodavatele ze snahy vyprodat skladové zásoby, nebo jednoduše založit za každou cenu nový obchodní případ.

Foto firem DIZ, Hanák, Sýkora
Jaroslav Zákolanský

Zdroj: www.living.cz





vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz