Květáková inspirace

zpět



Květákový salát s avokádovou omáčkou

Složení:
1 střední květák, 2 jarní cibulky, 1 zralé avokádo, 1/2 svazku petrželové natě, sůl, špetka cukru, šťáva a trocha kůry z 1 chemicky neošetřeného citronu, 100 g tofu, 100 g kysané smetany, čerstvě mletý pepř

Příprava:
Očištěný a omytý květák rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme "na skus" 10-15 minut. Scedíme a necháme okapat.
Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na jemná kolečka i s natí. Omytou a osušenou petrželku jemně nasekáme. Obě přísady dáme do mísy s květákem.

Na omáčku rozpůlíme omyté avokádo, vyjmeme jádro a půlky oloupeme. Avokádo rozmělníme s citronovou šťávou a trochou citronové kůry, přidáme tofu a kysanou smetanu. Osolíme a opepříme.
Omáčkou přelijeme květák a opatrně zamícháme. Podáváme s pečivem.

Ještě lepší je květák podusit na parou ve speciálním hrnci. Zelenina si tak zachová maximum chuti a vitamínů.

Italsky temperamentní květákové krokety

Složení:
vařený květák, hrubozrnná hořčice, 1 vejce, 2 lžíce mouky, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení, lístky rukoly (nepleťte si ji s roketou), plátky mortadely

Příprava:
Slavný italský salám Mortadela (Mortadella Bologna) se připravuje z libového hovězího masa s kostičkami slaniny a speciálním kořením. Krájí se na velmi tenké plátky. Obzvláště chutná je s přidáním pistáciových ořechů.

Květák uvaříme ve slané osolené vodě. Rozebereme na růžičky, osolíme, opepříme a ochutíme pikantní hrubozrnnou hořčicí. Nasekáme několik lístků rukoly a přidáme ji do směsi. Přidáme 1 vejce, mouku a hrstičku strouhanky na zahuštění a odložíme na nějaký čas do chladna. Ze směsi tvarujeme v dlani kulaté krokety do kterých vpíchneme salámovou roličku s lístkem rukoly. Oválíme ve strouhance a v rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Podáváme na salátu s jemným smetanovým dresinkem a pro chuť posypeme opraženými piniovými ořechy.

Květáková inspirace

Složení:
1 květák, sůl, 1,5 l vody, 1 větší cibule, 3 lžíce másla, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kari koření, 2 lžíce smetany ke šlehání, petrželka

Příprava:
Květák dáme vařit do osolené vroucí vody.
Mezitím zpěníme na másle usekanou cibuli, přidáme kari, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z květáku, prošleháme a vaříme spolu s drobně nasekaným květákem. Když polévka zhoustne, zjemníme ji smetanou a ochutíme petrželkou.

Květák v koprovo-citrónové šťávě (lehké a zdravé)

Složení:
1 větší květák, 4 lžíce másla, 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 2 lžičky citronové šťávy

Příprava:
Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Květákové růžičky uvařte nad parkou doměkka (uvařit je můžete i v hrnci s vodou).
Až je květák hotový, rozehřejte na pánvi máslo, přidejte kopr, citronovou šťávu, sůl, pepř a růžičky květáku. Promíchejte, prohřejte a podávejte jako přílohu.

Květák zapečený s mrkví a uzeným masem

Složení:
1 květák, 350 g vařeného uzeného masa, 4 vejce, 3 menší mrkve, 1 cibule, 2 lžíce tuku, špetka mletého pepře, 1 lžička soli

Příprava:
Do vroucí osolené vody dáme vařit nejprve mrkev, po chvíli přidáme květák. Uvařené do poloměkka vyjmeme a necháme zchládnout.
Květák rozkrájíme na menší kousky, mrkev na kolečka, uzené maso na kostičky, cibuli nadrobno. V míse promícháme, opepříme, osolíme dle chuti a dáme do vymazaného pekáčku péci. Po prohřátí zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme.
Podáváme s brambory.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz