Lehká letní jídla za čtvrt hodinky

zpět

Venku je stále krásně, srpen má své půvaby. Jak se ale najíst, aby postava neutrpěla a zároveň se člověk perfektně nasytil? V létě to sice svádí trošku švindlovat a v horkách by člověk přes den skoro nemusel jíst vůbec, ale o to více se člověk "nadlábne" navečer, kdy sluníčko postupně zalézá za obzor. Co si tedy v perných dnech uvařit?

Snídaně je základ každého dne, o tom se netřeba zmiňovat. A namazat tmavý rohlík lučinou, poskládat na něj cherry rajčata a posypat bazalkou, nebo si do müsli nakrájet ovoce a přelít jogurtovým mlékem, zvládne každý. Proto se zaměříme spíše na lehké obědy a večeře. Právě tato jídla se totiž v létě vaří nejhůře, běhat kolem rozpálené plotny se málokomu chce, a svíčkovou s knedlíky se navíc ve vysokých stupních málokomu zavděčíme.

Něco teplého na zasycení

Letních jídel je spousta. Saláty jsou samozřejmě klasikou, která nikdy nezklame, ale něco teplého do žaludku, kromě ranní kávy či čaje, by mělo přijít taky. V létě jsou proto výbornými společníky lehké potraviny jako kuskus nebo rýže. Jejich obměny jsou pokaždé jiné, jednoduché a navíc velice chutné!

Kuskus na tisíc způsobů
Začněme kuskusem, nic jednoduššího a rychlejšího se totiž uvařit v létě ani nedá. Stačí na pánvi rozpálit trošku olivového oleje, přidat jemně nakrájenou cibulku a česnek, na kostky nakrájený okurek nebo cuketu, klidně i rajčata nebo na plátky nakrájenou kuřecí či krůtí šunku. Kdo rád trošku mastnější, přidá slaninu, která dodá zelenině vynikající chuť.

A pokud zrovna neoplýváme čerstvou zeleninou ze zahrádky nebo z obchodu, můžeme přinejhorším použít i zeleninu mraženou, odpadne nám krájení. Ale ruku na srdce, v létě je všechno lepší čerstvé!

Jen zalít vodou

Osmahlou směs stačí zalít horkou vodou, chvíli podusit, osolit, okořenit (stačí pepř a bazalka nebo provensálské bylinky),a zasypat kuskusem. Počkat, než kuskus všechnu vodu vsákne, ochutnat, jestli ještě není moc tvrdý, a případně vodu postupně dolít. Na talíři stačí směs posypat sýrem a podávat. Jednoduchý recept, který je za čtvrt hodinky hotový!

A fantazii se samozřejmě meze nekladou, zelenina se dá obměňovat, místo šunky můžeme přidat kuřecí maso, houby, ale klidně i krabí tyčinky nebo špenátové listy.

A příčí-li se Vám teplé jídlo v teplých dnech, není nic jednoduššího, než nechat celou směs vychladnout a jíst ji jako studený kuskusový salát.

Rýže jako kuskus
A podobně rychlé a jednoduché jídlo se dá udělat z ryže s tím rozdílem, že rýži nepřidáváme jako poslední jako to bylo u kuskusu, ale naopak hned po cibulce. Zalijeme vodou, dosypeme zeleninu a společně čekáme, než se voda nevsákne a rýže nezměkne. Doba přípravy je tu o něco delší, ale to dělá pouze doba, potřebná k uvaření rýže.

A ještě jeden tip: na zjemněné rizota použijte buď smetanu nebo obyčejný tavený sýr, který rozpustíte a rozmícháte v ještě teplé směsi. Nebudete mít konkurenci!

Zdroj: www.living.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz