Maliny do těla i pro tělo

zpět



Maliny se dají pěstovat doma na zahrádce a nebo si je můžete nasbírat při procházce lesem. Pro ty, kterým nevyhovuje ani jedna možnost, jsou připraveny v obchodech ke koupi.


V čem jsou pro nás zdravé?
- Přestože je to ovoce příjemné vůně a sladké chuti, je naprosto chudé na kalorie a tuky, ale naopak bohaté na vitamín A, C, vlákninu, draslík a antioxidanty.

- Hodí se tedy pro redukční dietu, jelikož nás zasytí a podpoří látkovou výměnu.

- Odvodňují organismus a čistí střeva. Kdo trpí na nemoci ledvin a močového měchýře, měl by maliny zařadit do sezónního jídelníčku.

- Posilují a dodávají lesk vlasům i nehtům.

- Mají schopnost čistit pleť. Můžete si je občas pomačkat a i s jadérky nanést na obličej a krk a krouživými pohyby pleť jemně vyčistit. Nahradí tak drahý peelingový krém.

- Jsou rovněž výbornou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

- Doporučují se jíst při šerosleposti a očních onemocněních vůbec.

- Odbourávají cholesterol a snižují vysoký tlak.

- Léčí záněty v ústní dutině a kožní choroby.

- Zinek, který je obsažen v semínkách malin, podporuje sexuální výkonnost jak mužů, tak i žen.

- V pohlavních orgánech podporují krevní oběh.

Jak je konzumovat?
Ovoce je vždycky nejlepší jíst čerstvé a v syrovém stavu. Tak si zachová nejvíce vitamínů a stopových prvků. Proto, když budete mít možnost, jezte omyté maliny jen tak, nebo třeba se šlehačkou, či přelité pudingem.

Tepelně zpracované maliny použijeme např. na výborné šťávy k ochucení nápojů. Můžeme z nich uvařit výborný džem nebo marmeládu. Hodí se i k zavařování na kompot.

Nejen plody, ale i listy se dají výborně použít sušené. Z nich pak děláme odvar pro kloktání nebo na potírání kůže.

To, že jsou maliny opravdu chutné, vám dokázat i jeden recept na hříšnou pochoutku:

Malinové nočky s vanilkovou omáčkou

Přísady: 5 plátků želatiny, 300 g malin, 3 bílky, 60 g cukru, 1 vanilkového cukru, 150 g šlehačky, 2 kiwi, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1 balení vanilkového pudingu, 200 ml mléka

Necháme nabobtnat a rozpustit želatinu podle návodu. Přebereme a omyjeme maliny a několik jich dáme stranou na ozdobu. Maliny rozmixujeme na kaši a prolisujeme. Ve vodní lázni ušleháme do pěny bílky, cukr a vanilkový cukr. Vmícháme maliny a želatinu. Směs dáme pořádně vychladit. Zvlášť ušleháme šlehačku a vmícháme do vychladlých malin. Znovu dáme asi na hodinu vychladit. Nakonec oloupeme kiwi, rozmixujeme je s citrónovu šťávou a moučkovým cukrem. Prolisujeme. Vanilkový puding uvaříme podle návodu. Do připravených misek střídavě lijeme puding a kiwi šťávu. Z vychladlého a vytuhlého malinového krému vykrajujeme lžičkou noky a vložíme je do dezertu. Vršek ozdobíme zbylými malinami.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz