Mléko a děti

zpět

Existují protichůdné názory. Odpůrci mléka tvrdí, že mléko pije v dospělosti jen člověk. V obchodech lze koupit mléko jenom pasterizované a homogenizované, které se upravuje vysokými teplotami, čímž se nevhodně mění jeho kvalita. Toto mléko neobsahuje téměř žádný vápník.

Mléko obsahuje beta- laktoglobulin (je bílkovina, kterou lidské tělo dovede štěpit asi do jednoho a půl roku života, potom už tělo tuto schopnost nemá), a právě tato bílkovina ztěžuje trávení mléka, a tím zatěžuje játra i celou látkovou výměnu. Protože pro ztrávení mléka se musí tato bílkovina štěpit a dítěti či dospělému člověku na to prostě chybí příslušný enzym, který umožňuje mléko hladce ztrávit.

Další nepříjemnou součástí kravského mléka jsou enzym kasein a také tuk. Tuk opět zatěžuje játra, protože je to tuk nebo mastná kyselina nasycená, a musí se opět játry štěpit. Tento tuk je ovšem daleko nepříjemnější v sušině, protože pak je jeho štěpení obzvlášť obtížné. Kasein pak kromě zatížení jater, podobného jako u tuku, ještě navíc způsobuje překyselení žaludku a trávicích šťáv. Kasein nevadí u vykvašených forem mléka.

Zdravý dítě či dospělý člověk to celkem hladce zvládne, ale které dítě v dnešní době netrpí alergiemi, ekzémy a v horším případě astmatem? Pro tyto jedince je kravské mléko zcela nevhodné. A často užívaná hesla, že děti bez mléka nemohou být, samozřejmě neplatí. Naopak děti velmi často mléko odmítají a vědí proč. Opravdu převážná část dětských ekzémů má původ právě v něm. Častým zdrojem obtíží jsou sýry. Značná část obsahuje tuky v sušině, pro látkovou výměnu dost těžko stravitelné. Pro děti jsou mnohem zdravější výrobky z kozího mléka či sójové. Na dnešním trhu máme opravdu velkou nabídku sójových produktů od sýru Tofu v rozmanitých příchutích, přes mléko a jogurty.

Pokud mléko konzumujete, jeho nejlepší formou jsou kysané výrobky. Fermentací mléka bakteriemi mléčného kvašení se celkově zvyšuje jeho nutriční hodnota a zvyšuje se stravitelnost jednotlivých mléčných složek. Zvláště ty výrobky, které obsahují bifidobakterie mají vynikající dietetické účinky. Vždy jednoznačně upřednostňujte kysané mléčné výrobky se živou mikroflórou. U termizovaných výrobků je mikroflóra většinou zcela zlikvidována. Jsou to mléčné výrobky, které mají sice delší trvanlivost, ale nemají již cenné dietetické účinky. Dále dejte při výběru výrobků pozor, aby neobsahovala kvanta chemie (barviva, aromata, stabilizátory). Nejlepší volbou je kupovat bílé jogurty, obyčejný tvaroh a doma si do něj přidat ovoce, musli či marmeládu a máte to bez chemie.

V článku jsem použila materiály od p. Jiřího Janči a pí Momčilové a moje osobní zkušenosti.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz