Mléko - pít či nepít?

zpět

Je kravské mléko opravdu tak nepostradatelné? Je opravdu "perfektní stravou" jak se obecně věří?

"Ne", říká rostoucí počet lékařských autorit zabývajících se výživou. Prohlašují naopak, že mléko podporuje vznik většiny nemocí jako jsou průjmy, astma, arthritidy, aménie, dokonce i srdeční choroby. Poukazují na rostoucí množství lékařských důkazů, včetně klinických zkušeností, které potvrzují toto tvrzení. Jedna z nejvýznamnější autorit popírající dosavadní tradiční názor na mléko, je známý a zkušený vědec Dr. William Ellis, MD, lékař v důchodu, ortoped a chirurg žijící v Arlingtonu, který se 42 let zabýval výzkumem mléka a jeho vlivem na pacienty.
Zde jsou jeho závěry a závěry dalších odborníků zabývajících se studiem mléka:
1) Mnoho lidí trpí nediagnostikovanou mléčnou intolerancí - mléko jim škodí
2) Enzym xantin oxidáza obsažený v kravském mléce zaviňuje srdeční problémy. Přesněji, škodí homogenizované mléko, z takto neupraveného mléka dokáží ledviny xantin oxidázu odfiltrovat.
3) Mléčná bílkovina je přičinou značné části bolesti hlavy, přesněji tyramin, který vzniká z bílkovin při zrání sýrů.
4) Lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí bez mléka, což vede k problémům jako je chronická únava, křeče svalů, zácpa aj. Proč je tomu tak? Mléko a mléčné produktuy mají schopnost neutralizovat kyselinu solnou v žaludku, což mu způsobuje nejen obtížnější práci, ale i zhoršenou činnost žláz, které se vyčerpávají nadměrnou produkcí HCl
5) Mléko vytváří hlen, který se usazuje a hromadí ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy.
6) Mléko způsobuje alergii. Jeho konzumací oslabené žaludeční šťávy nedokáží dobře strávit bílkoviny. Částečně strávené bílkoviny v krvi vytvářeji agresivní kyselé prostředí, dráždí tkáně, vyvolávají vyrážky a jiné alergické reakce. Tím, že mléko dráždí tkáně, oslabuje i odolnost organismu vůči dalším alergenům.
7) Mléko nás neochrání před osteoporózou - spíše naopak. Kombinovaný přijem bílkoviny a klacia mléčných výrobků vede k vylučování kalcia. Odborné práce z celého světa dokládají, že přípravky kalcia, které doporučují evropská a americká medicína ještě zhoršují situaci a vedou k zesílení vylučování kalcia při bílkoviné stravě. K vyplavování kalcia vede i přemíra fosfátů v potravě, obsažených nejvíce v coca-cole, limonádách, uzeninách, konzervách a v mase.

Naše doporučení:
Trpíte-li výše uvedenými problémy a tím spíše, máte-li krevní skupinu 0 nebo A, jejichž nositelé jsou predisponováni k mléčné nesnášenlivosti, vyřaďte po dobu 3 měsíců mléko a mléčné výrobky, včetně zmrzliny, smetany a pečiva obsahujícího sušené mléko. Po 3 měsících uvidíte, stojí-li vám za to se k mléku vrátit.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz; autor: Ing. Ilona ROZHOŇOVÁ; použitý zdroj: Regena 7/2002, Pravda o mléce Dr. Peter J. D´Adamo: Výživa a krevní skupiny




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz