Naučte se odstranit skvrny ze svých oděvů – 2. díl: Skvrny od jídla

zpět

Mezi nejčastější skvrny, kterými si doma nebo na návštěvě můžeme pokazit oblečení, jsou skvrny od jídla. Dokáží poničit nejen oblečení, ale také ubrusy a podobně. Naučte se s námi jak je co nejefektivněji odstranit.

Polít se můžeme kávou, čajem, coca-colou, ušpinit se lze čokoládou, ovocnou šťávou či zmrzlinou a mnoha dalšími pochoutkami a hned řešíme problém – jak skvrnu vyčistit. Pokud použijeme k čištění oblečení chemikálie, raději vyzkoušíme na lemu látky stálost barev textilie.

Skvrny po ovoci a od vína
Skvrny od ovoce, zvláště zaschlé, patří k nejobtížněji odstranitelným, musíme proto s jejich čištěním spěchat. Čerstvou skvrnu od jablka, ovoce nebo ovocných šťáv rychle posypeme solí nebo vysajeme savým papírem. Můžeme také přetřít překrojeným citrónem a ještě vypereme v horké vodě s pracím práškem. Skvrny od ovocné šťávy čistíme rovněž studenou vodou se saponátem, dočistíme kyselinou citrónovou, případně citrónovou šťávou. Skvrny od ovoce z vlněných látek smyjeme studenou vodou s mýdlem nebo látku (stálobarevnou) přes noc namočíme do kyselého mléka, vypereme a dobře vymácháme. Chemicky lze „ovocné skvrny“ čistit například čpavkovou vodou nebo zředěným roztokem sody. Staré barevné skvrny musíme nejprve narušit bělícími prostředky – třeba směsí lihu, 3% peroxidu vodíku a čpavkové vody (ve stejném poměru) či. Starší skvrny čistíme také roztokem vody se čpavkem (10:1). Z umělých vláken ovocné skvrny nepouští.

Zákeřnější jsou skvrny od borůvek, nebo i rybízu, můžeme je zkusit čistit citrónem, lépe kyselinou citrónovou, bílé a stálobarevné látky čpavkem, po kterém skvrna zčervená a lze vybělit peroxidem a nakonec vyprat. Skvrny od borůvek čistíme také kyselým mlékem a potom vypereme.

Skvrny od červeného vína posypeme okamžitě solí, pak ještě můžeme pokapat citrónovou šťávou, vymnout a důkladně vyprat a vymáchat. Od bílého vína vypereme v horkém roztoku saponátu s trochou čpavku.

Čokoláda a nápoje
Čerstvou čokoládu vymyjeme studenou vodou bez pracích prostředků, na pracích látkách ji lze potírat čpavkem. Na staré skvrny od čokolády je potřeba použít roztok 1 dílu technického glycerínu, 1 dílu 3% čpavku a 1 dílu vody. Pak vymyjeme studenou vodou a nakonec látku vymácháme ještě ve vodě s trochou octu.

Skvrny od kakaa zlikvidujeme roztokem z půl litru vody a půl lžičky čpavku. Místo tím potřeme a necháme působit, pak vypereme, nebo postupujeme jako u čokolády.

Ubrus politý kávou vypereme ve vlažné vody se saponátem. Skvrnu také můžeme ihned posypat solí a vytírat. Bílý ubrus lze ještě po vyprání pokapat v postiženém místě peroxidem zředěným vodou a pak vyprat.

Čajovou skvrnu čistíme vodou se saponátem, propláchneme kyselinou citrónovou, případně ještě necháme působit roztok boraxu a vypereme.

Skvrny od nápojů typu Coca-cola, Pepsi-cola a podobně odstraňujeme přetíráním benzínovým čističem, či benzínem, poté vypereme ve vodě s pracím prostředkem a důkladně vymácháme.

Skvrny od piva odstraníme mýdlovou vodou s přídavkem lihu, potíráme je čistým hadříkem namočeném v tomto roztoku a vypereme.

Majonéza, hořčice, vejce
Majonézu z prádla čistíme tekutým saponátem bez přídavku vody, pak opláchneme vodou a dočistíme benzínem či trichloretylenem. Nebo nejprve odstraníme tukovou složku (viz odstraňování mastných skvrn v 1. dílu seriálu) pomocí benzínu nebo perchloretylenu – nechemicky pomocí savého papíru. Zbylou část skvrn vypereme vlažným roztokem pracího prostředku. Kdybychom prali při vyšší teplotě, došlo by ke sražení bílkovin.

Pokud se nám dostane na oblečení hořčice, skvrnu pokapeme citrónem nebo kyselinou citrónovou, vymyjeme v saponátové lázni a necháme zaschnout. Po zaschnutí můžeme ještě zbytky skvrn dočistit lihem. Zaschlé skvrny od hořčice pokapeme citrónem a přibližně za půl hodiny vypereme v teplé saponátové vodě nebo v teplé vodě se sodou. Zůstanou-li ještě skvrny, dočistíme je opět na už suché látce lihem.

Skvrny od vajec by se měly vyčistit okamžitě, protože bílkoviny se časem mění v nerozpustné sloučeniny, které nejdou vyčistit. Čerstvé je lze vyčistit vodou s trochou čpavku, starší skvrny raději svěříme do rukou odborníků.

Skvrny od mléka a zmrzliny
Skvrny od mléka a mléčných výrobků, stejně jako od masa (viz čištění skvrn od krve v 1. dílu seriálu) a vajec, obsahují bílkoviny, teplou vodou je nečistíme a nesmíme je ani zažehlit, protože by se bílkovina vlivem tepla srazila a skvrnu by už nešlo odstranit. Použijeme jen vlažnou vodu s enzymovým pracím práškem. Čerstvé skvrny od mléka a potravin obsahující bílkoviny, musíme okamžitě vymývat teplou,
ne však horkou vodou.

Barevná zelenina
Když nám znečistí oděv červená řepa či zelí, pokapeme flek čpavkem a kartáčem proklepáváme do čisté podložky (utěrky a podobně). Pak potíráme ještě skvrnu suchým mýdlem a nakonec a látku vypláchneme v čisté vodě.

Skvrny od mrkve nejprve dobře opláchneme (promneme) pod proudem studené vody, potom propereme ve vlažné vodě s jemným saponátovým prostředkem. Pokud skvrna nezmizí a pokud to látka dovolí, vybělíme ji odbarvovačem.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz