Nebojte se grilovat – grilovat se dá zdravě!

zpět

Grilovat můžeme téměř všechno – maso, ryby, zeleninu i ovoce, či houby. Aby však bylo grilování zdravé, musíme nejen připravovat na roštu nepříliš tučné maso, ale musíme také dbát dalších zásad pro zdravé grilování.

Důležité je používat kvalitní dřevěné uhlí. Maso grilujeme v dostatečné vzdálenosti od uhlíků a je lepší používat speciální rošty se žlábky na odtékání tuku. Na uhlíky by totiž odkapával tuk. Ze stejného důvodu se maso během grilování nesmí napichovat. Šťáva by také vytékala na uhlí a způsobovala by nežádoucí kouř a plameny, které maso mohou spálit. A navíc při tomto přepalování vznikají karcinogenní látky, které škodí našemu organismu. Kapající tuk nás nebude trápit, když maso před tepelnou úpravou zabalíme do alobalu, nebo dáme na speciální alobalové tácky.

Maso se musí dobře propéci, aby se zničily případné choroboplodné zárodky, zejména bakterie. Především kuře je potřeba dobře propéct. Bakterie zničí teplota nad 60 stupňů Celsia, o něco více vydrží baktérie salmonelózy. U kuřecích prsou je dobré maso v mikrotenovém sáčku naklepat, aby se rychleji dobře propeklo. Jestli se maso peklo alespoň deset minut a teplota při grilování i uvnitř masa dosáhla 70 stupňů Celsia, je již bezpečné. Pokud si nejsme jisti, zda se dá maso už jíst, můžeme do něj (mimo gril) píchnout jehlou, jestli z něj vytéká červená šťáva, necháme ho ještě na roštu. Test děláme, až když se domníváme, že maso je hotové.

Pozor také, abychom si nekontaminovali ruce bakteriemi ze syrového masa. Lze je přenést i na jiné potraviny, proto si je po manipulaci se syrovým masem vždy pečlivě myjeme a nezapomínáme ani na nádobí. Například na prkýnku od masa nesmíme krájet zeleninu na salát.

Před grilováním maso nakládáme do marinády, a to výhradně do skleněných, porcelánových, plastových či nerezových nádob – nikdy do hliníkových nebo z obyčejného kovu, nepoužíváme ani hliníkové vidličky – kyselé marinády kov narušují a maso by chutnalo po kovu.

Grilovací mřížku nebo rošt musíme dobře očistit, a to nejen po grilování, ale raději i znovu před grilováním.

Grilované kotlety s bramborovo-zeleninovým špízem
Kotlety – vykostěné, nebo s kostí osolíme, okořeníme směsí koření na grilování a uložíme do marinády, kterou vyrobíme z trochy piva, rozmíchaného s hořčicí a troškou oleje. Můžeme ochutit i bylinkami. Maso při uložení do marinády proložíme plátky cibule. Necháme uležet. Při grilování potíráme zbytkem marinády.

K tomu si ogrilujeme špízy – na kolečka nakrájené brambory, proložíme pokrájenými žampiony, paprikou, cibulí a kousky šunky. Podává se pak se zeleninovým salátem.Kotlety – vykostěné, nebo s kostí osolíme, okořeníme směsí koření na grilování a uložíme do marinády, kterou vyrobíme z trochy piva, rozmíchaného s hořčicí a troškou oleje. Můžeme ochutit i bylinkami. Maso při uložení do marinády proložíme plátky cibule. Necháme uležet. Při grilování potíráme zbytkem marinády. K tomu si ogrilujeme špízy – na kolečka nakrájené brambory, proložíme pokrájenými žampiony, paprikou, cibulí a kousky šunky. Podává se pak se zeleninovým salátem.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz