NETRADIČNÍ DRUHY OVOCE II.

zpět

O mnohých rostlinách si řada z nás myslí, že jsou pouze okrasné. Přitom mají nutričně velmi cenné plody, kterých bychom měli rozhodně využít.

ARONIE NERO
Aronie se pěstuje jako nízký keřík či stromek. Dorůstá výšky kolem 2 - 3 metrů. Plody jsou černé kuličky s vysokou biologickou a výživovou hodnotou. Obsahují především vitaminy skupiny B, C, E a rutin. Plody je možné konzumovat v syrovém stavu, ale vhodnější jsou upravené - marmelády, kompoty, šťávy, sušení.

MIŠPULE NĚMECKÁ (Mespilus germanica)
Tento druh je rozšířen především v teplejších vinařských oblastech. Plody mišpule jsou zvláštní menší, ne příliš hezké malvice se širokým otevřeným kalichem. Plody jsou bohaté na vitaminy a minerální látky. Ke konzumaci jsou vhodnější až po přejití prvních podzimních mrazíků. Jsou velmi vhodné pro konzervování - kompoty, marmelády, šťávy, ale lépe s ještě jedním druhem ovoce v poměru 1:1.

BRUSINKA ZAHRADNÍ (Vaccinium vitis - idaea)
Brusinka je typická vřesovištní rostlina. Vyžaduje tedy kyselou půdu, polostín a hodně vláhy. Je to nízký keř, který dosahuje výšky jen 0,3 metru.

Tato rostlina bohatě plodí v pravidelných intervalech. Plody jsou drobné, vínově červené bobulky, které mají velmi nakyslou aromatickou chuť. Dozrávají v srpnu. Jsou vhodné k zavařování.

KLIKVA - BRUSNICE VELKOPLODÁ(Vaccinium macrocarpum)
Této odrůdě brusinky se velmi dobře daří na vlhkých rašelinných místech, v mírném polostínu. Rostlina je vlastně plazivý keřík, jehož výhonky dorůstají až 1 metr. Plody jsou červené bobulky, které jsou vhodné k nakládání. Brusinka je cenná na vitaminy a minerály, proto bychom si sní měli rozhodně obohatit jídelníček.

BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra)
Bez je známý spíše jako keř, který roste u lesů a na rumištích. Přesto jeho květy i plody patří k velmi cenným přírodním léčebným prostředkům.

Bobule je nutné sbírat zralé, tedy černé, nikoliv nezralé, červené. Vyzrálé plody obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny a vitaminy C, A, B. Skvěle působí proti migrénám a revmatismu. Z bobulí se dělá marmeláda, sirup, likér, víno.

Čerstvé květy se používají k výrobě sirupů či se přidávají do sladkých jídel. Sušené květy jsou výborné při nachlazení. Snižují s lipovými květy horečku a podporují pocení.

Smona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz