Ochutnejte "plantain"

zpět

Plantain nazýváme škrobovité banány na vaření používané spíše jako zelenina, než ovoce. Plody - buď zelené nebo zralé a žlutočerné - jsou velmi aromatické a používají se k dochucování afrických, latinsko-amerických či karibských pokrmů. K dostání jsou i u nás. Proč tedy v našich podmínkách nezkusit něco tak lákavého, jako africké Kelewele?

Banány plantain jsou sladké a více moučnaté, proto musí být před konzumací povařeny. Rostou v Africe, Latinské Americe, v Karibiku a Asii a právě ve všech těchto zemích jsou plantains konzumovány jako zelenina. Podobají se nám známým banánům, ale co do velikosti jsou tlustší a větší. Po tepelné úpravě si, narozdíl od banánů, zachovají tvar a nerozvaří se.

V Puerto Ricu jsou plaintains používány ještě zelené. Jakmile zežloutnou a objeví se na nich černé skvrny, ztrácí trochu moučnatost a stávají se vice sladkými. Jsou-li banány celé černé, vůbec to neznamená, že mají "nejlepší léta za sebou". V tomto stádiu jsou totiž nejsladší a přitom stále ještě pevné.

V Africké kuchyni jsou plantains populární především díky Kelewele - kořeněným smaženým chipsům. Jde o kostičky nebo plátky plaintain okořeněné nejčastěji zázvorem, kajenským pepřem a solí a smažené v oleji. Kelewele původně pochází z Ghany. Populárními se však staly napříč celým světem.
Kromě uvedeného koření můžete přidat i strouhaný muškátový oříšek, drcené hřebíčky, skořici nebo chilli. Koření se smíchá s vodou nebo citronovou šťávou a s kostkami či plátky plantain. Pro lepší efekt nechejte banány v této směsi dvacet minut uležet. Kelewele lze take smíchat jen s kořením, vodu úplně vynechat a hned smažit.


Kelewele /příprava 30 minut, proce pro 6-8 osob/
4-6 zralé banány "plantain" oloupané a nakrájené na kostičky, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru, 1 lžička soli, 2 lžíce vody, rostliný olej

Promíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Ve skleněné nádobě smíchejte kostky banánů s touto kořenící směsí.

V pánvi rozehřejte dostatek oleje, aby banány mohly plavat a osmahněte je postupně dozlatova ze všech stran. Banánové kostky smažte postupně tak, aby se nedotýkaly.
Osmažené banány přemístěte na ubrousek, osušte od přebytečného tuku a uchovejte v teple.

Plantain kaše jako příloha
2 banány "plantain" (zelené i žluté) oloupané a podélně rozkrojené, 1/2 šálku mléka (nejlépe nízkotučného), 5 lžic margarínu, sůl, pepř, 6 šálků vody

Banány dejte do pánve, zalijte vodou a pod poklicí vařte na středním plameni 45 minut, dokud nezměknou.
Vodu slijte a banány rozmixujte s mlékem, margarínem, solí a pepřem.
Podávejte jako přílohu k masu.

U nás plantains nakoupíte v pražském obchodě Fruits de France, kde vám je dodají na objednávku do 2 až 3 dnů. Cena se pohybuje okolo 80 Kč za kilogram.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz