Olivy

zpět

Olivovník pochází ze Středomoří. Jsou o něm již zmínky v bibli, starořeckých a starořímských spisech. Pěstuje se i v Severní Africe, Kalifornii a Mexiku. Nejvíce oliv vyváží Španělsko a Itálie.

Olivy jsou nejdříve zelené, zráním se mění do barvy vínově červené až černé. Mladé zelené olivy jsou tvrdší, chutnají nahořkle a obsahují málo oleje. Černé olivy jsou úplně dozrálé, měkké, masité a velmi chutné. Takže rozdíl mezi zelenými a černými olivami spočívá pouze ve stupni zralosti. Olivy obsahují relativně málo kalorií, ale velmi rychle člověka zasytí, proto si je můžeme dopřát i jako pochutinu ve večerních hodinách. 10 černých oliv má zhruba 190 kJ.

Olivy jsou zvláště cenné pro jejich obsah oleje. V plodech se za období růstu a zrání vytvoří až 30 % oleje. Olivový olej pomáhá pozitivně na celý organismus. Vyživuje srdce, cévy, působí proti rakovině tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k dlouhověkosti. Obsahuje totiž cenné nenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 9, které velmi prospívají zdraví.

Esenciální mastné kyseliny jsou nesmírně důležité pro ochranné membrány tělesných buněk a především pro jejich obaly, v nichž se vyrábí tělesná energie. Pokud tyto mastné kyseliny ve stravě chybí, dojde během několika málo dní k poklesu naší výkonnosti. Náš organismu si je sám nedokáže vyrobit a tak je nutné pravidelně dodávat v potravě. A právě tyto kyseliny určují velkou hodnotu oliv. Dále obsahují vitamin E, který nás chrání před volnými radikály a také naše buňky a žlázy a to zejména brzlík. Který je velmi důležitý pro zpomalení procesu stárnutí. Bez něho by tento orgán rychle vyschl a my bychom rychle zestárli.

Olivový olej je také výborný pro použití v kosmetice. Pomocí něj si můžeme doma vyrábět pleťové masky, zábaly na kůži i vlasy. Jeho používání nám nahradí luxusní kosmetiku. Pokožka díky němu získá mladiství vzhled, bude dobře vyživená, hebká, sametová. I kadeřníci doporučují pravidelné zábaly z tohoto oleje na vlasy, překrýt fólií, pak nahřátým ručníkem a nechat působit kolem 30 minut. Potom pořádně opláchnout.

Z léčitelského hlediska se olivovým olejem doporučují ošetřovat i ekzémy, bércové vředy, lupenka i citlivá dětská pokožka již od narození.

V čem jsou olivy nepřekonatelné:
- posilují srdeční sval, cévy a žíly
- chrání všechny žlázy v těle, které produkují hormony
- podporují hubnutí
- zasytí
- posilují celý imunitní systém
- mají velké kosmetické využití

Vařte jenom na olivovém oleji:
Obyčejně běžně dostupné rostlinné oleje určené k vaření jsou zpravidla velmi nekvalitní, neobsahují žádné výživově hodnotné látky, zatěžují náš organismu, naše srdce, zvyšují nám cholesterol a ještě se podílí na vzniku civilizačních chorob. Olivový olej je jiný, je nutričně hodnotný, má skvělou chuť i barvu a hodí se pro teplou i studenou kuchyni. Jeho velkou výhodou je to, že je teplotně stabilní, to znamená, že se i jeho nahřátím nezničí cenné látky. Do studené kuchyně je vhodný panenský, pro teplou můžeme místo něho použít rafinovaný, který nemá tak silnou chuť a je levnější. Na tomto oleji je výborné vařit již malým dětem.


OLIVOVÝ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA:
Potřebujeme:
250 g bio tvarohu
30 oliv
celozrnné pečivo
Postup:
Olivy nadrobno nasekáme a vmícháme do tvarohu. Dle chuti můžeme jemně přisolit mořskou solí. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.


Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz