Ostružiny

zpět

Ostružiníky najdeme v křovinách na okraji lesů, u cest, na mezích. Je z čeledi růžovitých. Domovem ostružiníku je Severní Amerika a Asie. Jsou to keře s dvouletými i víceletými zdřevnatělými zpravidla trnitými výhony. Řapíky i lodyhy mají většinou jemné i silné ohnuté ostny. Jejich květy jsou bílé či lehce narůžovělé a skládají bohaté laty. Plod je složen z černých či karmínově červených nebo modře ojíněných peckoviček a nazývá se ostružina. Na rozdíl od maliny se odděluje od kalichu i s lůžkem. Tyto plody zrají obvykle v srpnu až září. Dnes se již prodávají i vyšlechtěné odrůdy ostružin bez trnů.

Ostružiny obsahují 8 - 15% cukrů, 0,5 - 1,5% organických kyselin, slizy, pektin, glykosidy. Šťáva a dužina zralých plodů překypuje karoteny, vitaminem C a A, skupinou vitaminů B, sloučeninami draslíku, vápníku, hořčíku a železa, zajímavý je i obsah manganu. Plody i listy ostružin obsahují barvivo antokyan.

Léčivé jsou i listy ostružin:
Ostružinové listy obsahují silice (éterické oleje), třísloviny a organické kyseliny. Čaj z ostružinových listů působí proti zánětům sliznic ústní dutiny. Je vhodný pro pitný režim již malých dětí. Má velmi lahodnou chuť.

Ostružiny nám pomáhají při:

- na správnou činnost všech žláz v organismu
- pomáhají zastavovat záněty sliznic
- posilují cévy, žíly
- zpevňují vaziva
- posilují organismus proti stresu
- mají příznivý vliv na imunitu těla

RECEPTY Z OSTRUŽIN:

OSTRUŽINOVÝ MARMELÁDA S JABLKY:

Potřebujeme:
500g jablek
500 g ostružinové
500 g přírodního hnědého třtinového cukru
několik lžic vody

Postup: Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, pokrájíme a v trošce vody dusíme do měkka. Přidáme k nim celé ostružiny a cukr a povaříme do zhoustnutí. Horkou marmeládou naplníme skleničky, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru nebo sterilizujeme 15 - 20 minut při teplotě 90 st. Celsia.

JOGURTOVÝ DEZERT S OSTRUŽINAMI:

Potřebujeme:
500 g ostružinové
4 bílé nejlépe bio jogurty
100 g přírodního třtinového cukru
50 g mandlí popřípadě kešu oříšků

Postup: Jogurty ušleháme s cukrem a vmícháme nastrouhané mandle. Do předem připravených misek urovnáme omyté a dobře okapané ostružiny a přelijeme je jogurtovým krémem. Povrch ozdobíme několika ostružinami a můžeme posypat strouhanou čokoládou či ozdobit pár lístky meduňky či máty. Místo jogurt můžeme použít i tvaroh.


OSTRUŽINOVÝ POHÁR:

Potřebujeme:
300 g ostružin
200 g měkkého tvarohu
14 l mléka (nejlépe rýžového, ovesného či sójového)
200 g vanilkového bio pudinku
1 žloutek
2 lžíce třtinového cukru
18 l šlehačky
několik mandlových lupínků a strouhaná čokoláda

Postup: Z rostlinného mléka, cukru a prášku uvaříme pudinkový krém. Do vychladlého pudinku vmícháme žloutek a zašleháme tvaroh. Do pohárových misek vrstvíme krém a ostružiny.
Povrch ozdobíme tuhou šlehačkou, mandlovými lupínky a strouhanou čokoládou.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz