Osvěžující, snadné a velmi lahodné

zpět

V letních měsících přirozeně stoupá poptávka po chlazených nápojích. Tuzemský spotřebitel je poměrně konzervativní, ale přesto se naučil pít celou řadu módních produktů, jejichž často jedinou kvalitou je sofistikovaná marketingová strategie spojená s jejich prodejem. Takřka nepatrnému zájmu se na rozdíl od sladkých limonád těší různé druhy ledové kávy, byť se jedná právě o nápoje schopné výrazným způsobem osvěžit konzumenta v horkých a dusných letních měsících.

Velmi smutnou skutečností zůstává fakt, že v Praze, kam přijíždí ročně davy turistů z celého světa, kde už není problém najít kvalitní čínskou, italskou, francouzskou či středozemní kuchyni, není běžnou součástí nabídky kaváren a barů ledová káva připravená nějakým originálním způsobem. Zákazník buďto dostane ice coffe z plechovky mr.Brown a nebo jsou mu v lepším a poměrně výrazně dražším případě nabízeny nápoje připravované z instantní kávy, z kávového extraktu atp. Někdy se pro ledovou kávu používá také termínu frappé.

Nicméně, k přípravě ice coffe není zapotřebí žádných speciálních propriet. Ledová káva je navíc nápoj, který je možné takřka donekonečna variovat a vytvářet nesčetné kombinace přísad. Základem je vždy vychlazená kvalitní káva, kterou můžeme doplňovat mlékem, smetanou, alkoholem, zmrzlinou, čokoládou..atp. A ten nejjednodušší recept, jehož realizaci je možné provést přímo v restauraci je následující.

Banální variace na téma ledová káva
Tento způsob přípravy je zcela běžný v zemích, které leží na jih od našich hranic. Požádáme číšníka o malé preso, čili piccolo, o sklenici a led. Několik kostek ledu vložíme do sklenice a nalijeme na ně připravenou kávu. Není třeba se obávat prasknutí sklenice a tuto možná pro mnohý tuzemský personál nebezpečně vyhlížející operaci je možné provádět i s poměrně subtilními tenkostěnnými skleničkami. Použití koktejlového skla vypadá elegantně.
Pro milovníky silné krémové chuti je možné přidat smetanu, ovšem výrazně osvěžujícího efektu je lze dosáhnout vložením tenkého plátku citrónu. Nápoj tak bude chuťově lehce přimykat ke cocacole. To je celé. Lehké, rychlé, kvalitní a osvěžující. Navíc v ceně běžné kávy, což se o ice coffe byť tom plechovkovém říci nedá.

Pokud nepřidáme do kávy mléko ani citron, je možné ochutit nápoj kapkou destilátu, přičemž si dovolíme připomenout, že káva se velmi dobře snáší např. s koňakem, brendy a nebo např. s kalvádosem. Pro nezletilé nebo abstinující konzumenty je možné přidat na místo alkoholu zmrzlinu (nejlépe smetanovou).

Pro milovníky sladších variací
Připravit si ledovou kávu a vymýšlet přitom různ recepty je velmi snadné a zábavné. Ale existuje i několik tzv. klasických receptů, např. ledová káva Amaretto. Na ní budeme potřebovat cca 2 cl amaretta, jeden kopeček vanilkové zmrzliny, šálek silné černé kávy (ne turka), smetanu a případně strouhaný kokos. Do předem nachlazené a pokud možno vyšší štíhlé nezdobené sklenice vložíme zmrzlinu, nalijeme amareto a zalijeme kávou, kterou před tím můžeme ale nemusíme nechat vychladnout. Nápoje je možné ozdobit šlehačkou (ze smetany na šlehání) a případně ještě ozdobit kokosem. Totéž je možno udělat s capucinem.
Zvláštního efektu je možno dosáhnout přeléváním horkého capucina přes kostky ledu, do kterého byl předem přidán nějaký zajímavý alkohol, např. koňak.

Zdroj: www.living.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz