Ovesné vločky jsou základem zdravé výživy

zpět

Ovesné vločky jsou ceněnou potravinou ve zdravé výživě a měly by být i součástí vašeho jídelníčku. Kromě toho, že obsahují vitamíny, minerály a pro tělo potřebnou vlákninu, obsahují i lecitin, který je důležitý pro výživu nervů. Pomůže vám soustředit se a snadněji vstřebávat nové informace či se učit.

Oves se pěstuje hlavně pro zrno, které slouží k výrobě ovesných vloček, krupice, nebo se mele na mouku. Právě ovesné vločky, z nichž se dělá řada pokrmů spadající do kategorie "zdravé výživy", a to nejen připravené jako mysli, ale i jako surovina při výrobě celozrnného pečiva.

Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, fosforu a lecitinu. Mají přímý vliv na trávení a chrání nás před onemocněním tlustého střeva, ale i před kardiovaskulárními nemocemi a ischemickou chorobou srdeční.

Oves obsahuje rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev, podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě.

Ovesné vločky mají vhodnou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů - jsou výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty. Z ovesných vloček lze připravit spoustu pokrmů, kaše, polévky, karbanátky, slané i sladké nákypy. Před vařením se mají asi půl hodiny máčet, čím se zkrátí doba vaření. Ovesné vločky jsou používány hlavně jako zavářka do polévek, ale vhodné jsou i pro přípravu různých nádivek - například nahradí i nádivku do buchet a koláčů - lze využít hrst mletých vloček, které smícháme s mletým mákem, uvaříme je spolu v mléce a přisladíme. Obalujeme v nich také maso nebo karbanátky určené ke smažení - jako ve strouhance, opražené vločky používáme zase k posypání hotových pokrmů místo sýra a místo oříšků. Lze je využít k přípravě sladkých dezertů.

Vločková polévka
Potřebujeme 30 g ovesných vloček, lžíci oleje, 80 g zeleniny - (karotku, celer, pórek a kousek kapusty), lžičku kari koření, kousek bujónové kostky, 100 ml mléka, 3 zrnka pepře, petrželku, vejce a sůl. Ovesné vločky na oleji osmahneme za stálého míchání s nadrobno pokrájenou zeleninou, přilijeme vařící vodu, přidáme bujón, pepř a sůl a vaříme do změknutí zeleniny. Přimícháme koření směs a v mléce rozmíchané vejce a krátce povaříme. Polévku pak podáváme posypanou petrželkou.

Nákyp z vloček
Asi 20 dkg vloček necháme hodinu bobtnat v 150 ml mléka. Utřeme 4 žloutky s 15 dkg cukru do pěny, přidáme lžičku citrónové kůry, lžíci rozinek, lžičku skořice a 2 lžíce hrubé mouky. Pak vmícháme sníh ze zbylých bílků. Do vymaštěné a moukou vysypané formy dáme asi třetinu těsta, naklademe nakrájená 2 jablka a sušené švestky a doplníme zbylým těstem. Ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu.

Ovesné medové koláčky s oříšky a rozinkami
Potřebuje 150 g ovesných vloček, 75 g lískových oříšků, 100 g rozinek, 5 lžic medu, 1 vejce, 60 g tuku, šťávu z 1,5 citrónu, půl lžičky prášku do pečiva, lžičku skořice a vanilkový cukr. Opražené vločky a oříšky umeleme (nebo umixujeme), do vychladlé směsi přidáme prášek do pečiva, rozinky a přimícháme do krému, který připravíme z tuku našlehaného se žloutkem, citrónovou šťávou, skořicí a cukrem a přimícháme i rozšlehaný bílek a med. Utvoříme pak lžící malé hromádky a upečeme je v troubě.

Ovesný nápoj
Dvě lžíce ovesných vloček opražíme nasucho na pánvi, přesypeme do mixeru a rozmixujeme (nebo umeleme) na prášek. Přidáme 2 lžíce sušeného mléka, můžeme dosladit podle chuti cukrem, sladidlem nebo medem, zalijeme 150 ml horkého (či studeného) mléka a rozmixujeme. Lze přidat na kousky nakrájené ovoce.

Ovesné vločky s jogurtem
Dvě lžíce ovesných vloček opražíme, smícháme je s naběračkou vylisované šťávy z ovoce - třeba ananasu, lžičkou medu a polovinou jogurtu.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
Polymenorei Cvičení overball fotky Klíčení pohanky Mamograf Zklidnění podrážděného žaludku Co je ostereopoza Co jist pri nevolnosti Mudr kliment pribram Cviky s overballem Pohlavni nemoci usta Co pomáhá na zvracení Bylinkový čaj prvosenka jarní Druhy borůvek Wellness foto Bolesť pri kostrči Žilní nemocnice havlíčkův brod Kliment ravak příbram Thyreo pasc n Jídlo na podrážděný žaludek Ženy a pivo
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.cz krasa.cz parfemy.cz hodinky.cz sperky.cz modnidoplnky.cz