Paprika Křovitá, Kayenský Pepř

zpět

Tento druh papriky, je, stejně jako její známější sestra, paprika roční (Capsicum annuum), známá lidstvu již po staletí. Používali ji již staří Mayové. Do Evropy se dostal jako součást lodních nákladů s různými druhy koření z Indie již v 16. století. Paprika křovitá je kompaktní, půvabný polokeřík. Má tmavozelené, později nahnědlé mírně hranaté stonky. Listy jsou tmavozelené, kopinaté a hladké. Rostlina je velmi dekorativní v květu i obsypaná pálivými plody. Obě patří do čeledi lilkovitých (Solanacea).

Paprika křovitá
Paprika křovitá se ale hlavně vyznačuje červenými plody, které jsou tvarově a velikostí poměrně rozdílné. Do typické červené barvy plody postupně dozrávají, nejprve mají barvu zelenou až žlutou a nakonec až typickou červenou.

Kayenský pepř
Usušené a rozemleté plody jsou známe jako kayenský pepř (též „pepř ďáblův“), chilli i papriku. Tento název rostlina dostala podle ostrova Cayenne. V současné době je ale rozšířena do mnoha zemí, kde dostala řadu názvů – kupříkladu Američané a Španělé ji nazývají chilli. Obsahuje jej oblíbená směs koření kari, ale i obranné slzné spreje. Obsahuje ve velkém množství látku označovanou jako kapsicin. Kromě něho obsahuje i celou řadí dalších látek - například vitamin C a vitamíny ze skupiny B. Kapsicin vychytává látky zvané mediátory, které můžeme zjednodušeně označit za chemické posly, kteří vysílají signály prostřednictvím receptorů bolesti periferního nervstva, čímž tlumí bolest. Používá se i preventivně jako prostředek zabraňující kornatění cév, náhlé mozkové příhodě a srdečním onemocněním.

Lidové léčitelství
Paprika křovitá se v lidovém léčitelství používá při těchto zdravotních problémech - podpora krevního oběhu, doplněk léčby artritidy a revmatu, účinná prevence nachlazení a chřipky, efektivní protizánětlivé vlastnosti, pozitivně ovlivňuje činnost srdce, ledvin, plic a žaludku, podporuje zažívání. Při využívání léčivých účinků rostlin jako takové se doporučuje nejprve poradit s lékařem. Vhodnější je ji využívat ve formě doplňků stravy či léčivé kosmetiky. Po manipulaci s čerstvými plody se nedotýkejte očí ani řezných ran. Vnější užití může vyvolat zánět kůže.

Tradiční využítí v kuchyni
V naší kuchyni má nejostřejší koření ze všech široké uplatnění, jeho sílu ocení především otrlejší strávníci, ostatní jej musí dávkovat opatrně. Má kromě pálivé chuti řadu dalších pozoruhodných i léčivých vlastností. Chilli papričky si můžete vypěstovat i sami, na záhoně či na balkóně. Papričky lze sušit třeba navléknuté na drátě zavěšeném ve větrané místnosti. Působí jako atraktivní výzdoba každé kuchyně.

Výtažek z papriky křovité se vyskytuje například v přípravcích Alveo či Fiber Star.


Zdroj: www.celostnimedicina.cz








vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz