PAŽITKA POBŘEŽNÍ - Allium schoenoprasum

zpět

Pažitka patří mezi první jarní vitamínové bomby které nám příroda dává. V přírodě nacházíme čerstvé výhonky pažitky od února až dubna. Později tvoří husté trsy dutých lístků, vyrůstajících z drobných cibulek. Pažitka roste planě v Evropě, Asii a Severní Americe a to především podél vodních toků. Ve střední Evropě rostou dvě plemena planých pažitek, podobných zahradní pažitce. Mají drobnější rourkovité lístky a ostřejší chuť. Je to pažitka pobřežní pravá, vyskytující se podél vodních toků a pažitka pobřežní sibiřská, která roste na vlhkých lukách. Obě se dají využít jako zahradní pažitka, která z nich vlastně vznikla.

CO OBSAHUJE PAŽITKA:

Listy pažitek jsou zdrojem vitaminu C (obsahují až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty) dále obsahují provitamin A, vitamin B2, silici se sírou (působí proti plísním a virům v organismu). Z minerálních látek je to především vápník, fosfor draslík, železo.

JAK BLAHODÁRNĚ PUSOBÍ PAŽITKA NA NÁŠ ORGANISMUS:

Pažitka podporuje trávení a chuť k jídlu. Nepatrně snižuje krevní tlak, odstraňuje zápach z úst a to hlavně při žaludečních potížích, ale především je na jaře kvalitním a snadno dostupným zdrojem vitaminů a minerálních látek, které naše tělo po dlouhé zimě potřebuje. Jestliže nemáme vlastní zahrádku můžeme si pažitku vypěstovat v květináči na parapetu u okna nebo si ji koupit v obchodě se zeleninou.

POUŽITÍ PAŽITKY V KUCHYNI:

Pažitku přidáváme jako zelené koření do polévek - nikdy ji však nevaříme, protože bychom ji zbavili vitaminů a minerálů. Dále jí dáváme do omáček, pomazánek, bylinkového másla, salátů, sypeme ji na vařené brambory, zdobíme s ní pokrmy apod.

RECEPTY Z PAŽITKY:

VEJCE S PAŽITKOVOU OMÁČKOU:

Potřebujeme:
8 natvrdo uvařených vajec
mořskou sůl, pepř
3 lžíce olivového nebo sezamového oleje
4 lžíce jemně nakrájené pažitky
1 lžíce zakysané smetany, ale můžeme i použít sójovou smetanu
citronová šťáva

Postup: Ze 4 vajec vyjmeme žloutky, osolíme je, opepříme a utřeme s olejem. Dále přidáme k nim umleté nebo nastrouhané bílky, pažitku a zakapeme vše citrónovou šťávou. Zbývající vejce překrojíme na půlky, polijeme omáčkou a podáváme jako předkrm.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz