Bambucké máslo, též známé pod názvem shea butter, je získáváno z velkých hnědých ořechů afrického stromu známého pod anglickým názvem Shea tree.
Shea treeTento strom, jehož název je překládán do češtiny jako máslovník, roste na území Ghany, Mali, Burkiny Faso a Nigérie. Je podobný našemu dubu a dorůstá výšky 12 až 20 metrů. Má široký kmen pokrytý silnou tmavošedou kůrou a rozložitou korunou tvořenou tlustými větvemi, na jejichž vrcholcích rostou v chomáčích listy. Jsou to vlastně kulovité bobule, které obsahují v dužině jedno nebo dvě semena podobající se koňským kaštanům. Tyto ořechy se sbírají a posléze až několik hodin vaří, až dojde ke vzniku extraktu bambuckého másla.
Pečující účinky bambuckého máslaBambucké máslo je již dlouho známé svými příznivými účinky na pokožku, kterou hydratuje, vyživuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí.
Vitamíny, nenasycené mastné kyseliny, esteryObsahuje vitamíny A, E a F často používané v kosmetice jako pěstící a zkrášlující složky. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny (olejová, stearová, linolenová a další) a jeho estery, které působí zvláčňujícím účinkem na kůži. Mezi další obsažené látky patří voskové estery, fytosteroly, terpeny a uhlovodíky. Buď se používá bez dalších přísad a pak nahrazuje krém na ruce a pokožku těla nebo se přidává na celé řady kosmetických přípravků. Někdy se kombinuje s éterickým olejem (o koncentraci 1 %), který pak snáze proniká do pokožky.
Vhodné pro ošetření pleti, pokožky, rtů a spáleninPřípravky, obsahující bambucké máslo, se mohou uplatnit při ošetřování a hojení spálenin, zvyšování odolností kůže proti infekcím a nemocem. Také v přípravcích pomáhá zvláčňovat rty či ochraňuje při koupání ve slané vodě.
Zdroj:
www.celostnimedicina.cz