Pickles

zpět

Pickles je vlastně kvašená zelenina. Má již tisíciletou tradici. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.


ZÁKLADNÍ RECEPT NA PICKLES
Potřebujeme:
1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - mrkev, zelí, cibuli, křen, kedluby, červenou řepu,
ředkve
17 g mořské soli
kmín
skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme na jemno, mrkev, ředkve.. nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či minerálkovou sklenicí s vodou. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme buďto v ledničce nebo ve sklepě. Nevadí když si ji ponecháme v té jedné nádobě. Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo dolijeme čistou vodou. Takhle vám pickles vydrží skoro celou zimu.

PICKLES S ŘEDKVÍ DAIKON A ZELÍM
Potřebujeme:
1 bílou ředkev
1 hlávku zelí
mořskou sůl

Postup: Bílou ředkev nastrouháme na jemném struhadle a zelí nakrájíme na jemné plátky. Smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 čajovou lžičku mořské soli). Sklenici či keramickou nádobu vymyjeme a natlačíme zeleninu. Zatížíme a necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Pickles je hotové, jakmile je příjemně kyselé a křupavé. Podáváme jako přílohu k hlavnímu chodu, do salátů.

PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY S CIBULÍ A KŘENEM
Potřebujeme:
1 cibuli
5 větších hlaviček červené řepy
kousek křenu
mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.

PICKLES Z BÍLÉ ŘEDKVE A ŘASY KOMBU
Potřebujeme:
1 velkou bílou ředkev
proužek řasy Kombu asi 15 cm velkou (běžně ke koupi v prodejnách zdravé výživy)
6 tenkých plátků čerstvého zázvorového kořene
2 díly čisté vody
1 díl sójové omáčky Shoyu (nikdy nepoužívejte levné sójové omáčky, jsou vemi nezdravé, plné chemie)

Postup: Vodu smícháme se sójovou omáčkou a nalijeme do čistě umyté sklenice, do níž jsme navrstvili řasu Kombu nastříhanou na proužky, plátky zázvoru a plátky bílé ředkve. Směs musí být ponořená. Necháme kvasit 3 dny při pokojové teplotě, po této době je směs již připravena ke konzumaci. Zbylé pickles dáme ve sklenici se šroubovacím víčkem do sklepa či lednice.

PICKLES Z TUŘÍNU
Potřebujeme:
12 hlávky červeného nebo bílého zelí
1 velký tuřín
1 velkou cibuli
mořskou sůl

Postup: Cibuli se zelím nakrájíme na jemno, tuřín nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi zeleniny 1 zarovnanou lžičku mořské soli). Směs natlačíme do sklenice či keramického hnce na kvašenou zeleninu, zatížíme necháme kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
Těsto na pečené ozdoby Mexická dýně Kvetak a zdravi Zavaření květáku recept Cukroví Časopis vánoční cukroví Vánoční cukroví Zmrazování květáku Zdravé cukroví Zavařování dýně s pomerančem Vánoční cukroví Mražení květáku Vánoční cukroví Prestige nadobí Zapecene jahli Titanove nadobí Co podavat se pstruhem Zmrazování květáku Pickless zelenina Zelný salát bez zavařování pro ženy
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.cz krasa.cz parfemy.cz hodinky.cz sperky.cz modnidoplnky.cz