Pickles

zpět

Pickles je vlastně kvašená zelenina. Má již tisíciletou tradici. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.


ZÁKLADNÍ RECEPT NA PICKLES
Potřebujeme:
1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - mrkev, zelí, cibuli, křen, kedluby, červenou řepu,
ředkve
17 g mořské soli
kmín
skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme na jemno, mrkev, ředkve.. nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či minerálkovou sklenicí s vodou. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme buďto v ledničce nebo ve sklepě. Nevadí když si ji ponecháme v té jedné nádobě. Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo dolijeme čistou vodou. Takhle vám pickles vydrží skoro celou zimu.

PICKLES S ŘEDKVÍ DAIKON A ZELÍM
Potřebujeme:
1 bílou ředkev
1 hlávku zelí
mořskou sůl

Postup: Bílou ředkev nastrouháme na jemném struhadle a zelí nakrájíme na jemné plátky. Smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 čajovou lžičku mořské soli). Sklenici či keramickou nádobu vymyjeme a natlačíme zeleninu. Zatížíme a necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Pickles je hotové, jakmile je příjemně kyselé a křupavé. Podáváme jako přílohu k hlavnímu chodu, do salátů.

PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY S CIBULÍ A KŘENEM
Potřebujeme:
1 cibuli
5 větších hlaviček červené řepy
kousek křenu
mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.

PICKLES Z BÍLÉ ŘEDKVE A ŘASY KOMBU
Potřebujeme:
1 velkou bílou ředkev
proužek řasy Kombu asi 15 cm velkou (běžně ke koupi v prodejnách zdravé výživy)
6 tenkých plátků čerstvého zázvorového kořene
2 díly čisté vody
1 díl sójové omáčky Shoyu (nikdy nepoužívejte levné sójové omáčky, jsou vemi nezdravé, plné chemie)

Postup: Vodu smícháme se sójovou omáčkou a nalijeme do čistě umyté sklenice, do níž jsme navrstvili řasu Kombu nastříhanou na proužky, plátky zázvoru a plátky bílé ředkve. Směs musí být ponořená. Necháme kvasit 3 dny při pokojové teplotě, po této době je směs již připravena ke konzumaci. Zbylé pickles dáme ve sklenici se šroubovacím víčkem do sklepa či lednice.

PICKLES Z TUŘÍNU
Potřebujeme:
12 hlávky červeného nebo bílého zelí
1 velký tuřín
1 velkou cibuli
mořskou sůl

Postup: Cibuli se zelím nakrájíme na jemno, tuřín nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi zeleniny 1 zarovnanou lžičku mořské soli). Směs natlačíme do sklenice či keramického hnce na kvašenou zeleninu, zatížíme necháme kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
Jarni pomazanky Ovocná boule s alkoholem recept Nakládání ovoce kompoty Jerabiny jako brusinky Dynovy kolac Vánoční cukroví Recept na zavaření klikvy Angrest Jablka zavařování Zapečené nudle s tvarohem Lenka požárová dýňové máslo Sardinková pomazánka s vejci Klikva zavařování Recepty holoubata Švestkové čatní Jak ozdobit vánoční cukroví Vánoční cukroví Slany dynovy kolac Mexická dýně Bezová šťáva za studena
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.cz krasa.cz parfemy.cz hodinky.cz sperky.cz modnidoplnky.cz