PODZIM - SEZÓNA JABLEK ZAČÍNÁ

zpět

Jablka jsou naše nejznámější a nejvýznamnější domácí ovoce. Volně rostoucí jabloně dosahují výšky 6 - 10 metrů. Existuje na 2000 kulturních odrůd jabloní. Jablka nejsou jen chutným, ale nanejvýš zdravým ovocem. Jabloně totiž svými plody poskytují lidstvu vitamíny a další živiny.

Léčivé účinky jablek:

- stabilizují hladinu cukru v krvi
- posilují cévy, především slabé žíly
- výborně čistí střeva, na jaře a na podzim bychom si měli dopřát jablečnou dietu - tři dny jíme pouze jablka, a to 1,5 kg denně. K tomu vypijeme během dne 2 l čisté neperlivé vody. Výborně si tím očistíme organismus a zbavíme se toxinů a přebytečné vody
- posilují dásně
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
- posilují imunitní systém
- posilují srdce a krevní oběh

Jablka obsahují především pektin - což je účinná vláknina, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe jedovaté látky, jako je olovo a rtuť. Působí proti zácpě. Soli kyseliny vinné "vinany" v jablku brání škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech. Jablko obsahuje i vitamín C.

Obzvlášť bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mj. Hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo.

Jablka jsou bohatá na draslík, ten je nezbytný pro hospodaření s vodou, pro přenos nervových podnětů, funkci ledvin a činnost svalů.

Dvě jablka denně snědená syrová nebo například vmíchaná do jogurtu či musli jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu.

Jablka patří k nejlepším přírodním omlazovacím kúrám. Slupka i dužina mají ochranné, léčivé síly.

Krásná a lákavá dovážená jablka na regálech supermarketů mohou kvůli jedovatým a škodlivým látkám, které obsahují (jsou ošetřeny šelakem, vosky, benzoovými a jinými pryskyřicemi - tyto chemické látky dávají plodům nádherný lesk a prodlužují co nejvíce jejich trvanlivost), vyvolávat alergické reakce jako například bolestivé puchýřky v ústech, kožní vyrážky a poruchy trávení. Navíc se tyto potravinové jedy usazují v tkáních, například v játrech. Nejvíce jsou postihovány děti. Kvůli postřikům, které se v zahraničí často používají, musíme jablka omýt horkou a studenou vodu. Ale nejlépe je vůbec nekonzumovat slupku těchto plodů a upřednostňovat tuzemské sezónní ovoce, nebo si jablka natrhat rovnou ze stromu.

V článku jsem použila materiály Mudr. Ch. Lentzové a své zkušenosti.
Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz