Přichází čas grilování

zpět

Těšíme se na grilovací sezónu. Grilování je vlastně příprava jídel na roštu. Ačkoli existují grily plynové i elektrické, nejoblíbenější jsou stále grily na dřevěné uhlí.

Každý, kdo griluje má svou zaručenou metodu, jak dřevěné uhlí rozpálit . K dispozici jsou různé spreje a podpalovače, někdo používá pro rozdmýchání fén, či opalovací pistoli, někdo dává přednost smrkovým šiškám a svému dechu. Uhlí je připraveno ke grilování, jestliže jeho povrch pokrývá slabší vrstvička světlého popela.

Na grilu je možné upravovat všechny druhy mas, pečenou zeleninu (lilky, rajčata, papriky, cukety), nebo různé přílohy jako jsou pečené brambory nebo ovoce. Snad nic nechutná tak výtečně, jako právě pokrmy připravené na grilu s vůní po dřevěném uhlí. Abychom však docílili opravdu vynikajících chutí jídel, je dobré vědět, co a jak dlouho připravovat a které druhy masa jsou pro grilování vhodné.

Ryby
Rybí maso je velmi křehké a rychle hotové. Před grilováním je vhodné maso potřít olejem. Aby se nám maso nerozpadlo, můžeme použít speciální grilovací košíky, ve kterých rybu bez problémů otočíme. Grilujem na středním žáru.

Drůbež
Grilujeme jednotlivé části krůty, kachny, nebo kuřete. Vhodné je grilovat steaky s kůží, neboť pod ní se nachází tenká vrstvička tuku. Drůbeží maso můžete osolit před grilováním.
Pokud grilujeme celá kuřata, dbáme na to, aby křídla a stehna neodstávala. maso grilujeme na středním žáru.

Hovězí maso
Aby bylo maso po ugrilování křehké a šťavnaté, mělo by být z mladšího zvířete a správně uleželé. Maso by mělo být protkáno jemnými nitkami tuku. Ideální hmotnost steaku je cca 200 g, výška 2 - 3 cm. Vhodná je svíčková a zadní čtvrtky. Maso je dobré před grilováním naložit. Maso po koupi otřeme utěrkou (neoplachujeme) a vetřeme do něj olej. Maso vložíme do mísy, přikryjeme alobalem a necháme v ledničce přes noc odpočinout. Před grilováním maso včas vyjmeme, tak, aby při začátku grilování mělo pokojovou teplotu. Gril by měl být velmi rozpálený. Po ogrilování z obou stran (málo propečené 3 - 4 min., propečené 6 - 7 min.) necháme maso dojít na mírné teplotě cca 5 minut, teprve potom je osolíme a opepříme.

Skopové maso
Výborná je kotleta, grilovat se může kýta, plec a krk. Používáme světlé maso z mladších zvířat, část tuku necháme na mase, které je pak šťavnaté. Maso se musí podávat velmi horké, vychladlý tuk má totiž poněkud nepříjemnou chuť.

Vepřové maso
Maso je pro grilování ideální, neboť je samo od sebe tučnější. Zpracovává se co nejčerstvější, nemusí se nakládat. Vhodné jsou steaky z krku. Výborný je grilovaný bůček. Kotlety, panenka a steaky z kýty jsou sušší, je proto vhodné do nich před grilováním vetřít olej. Grilujeme na středním žáru. Výborné jsou špízy prokládané slaninou.

Uzeniny
Uzeniny grilujeme na středním žáru asi 10 minut. Aby nepopraskaly, střívko několikrát příčně nařízneme a během grilování uzeninu potíráme olejem.
Maso často nakládáme do marinád, nebo potíráme směsí oleje a koření, ale o tom snad někdy příště.

Pár rad na závěr
Při grilování na dřevěném uhlí je dobré dbát na to, aby na uhlí neprokapávalo zbytečně velké množství omastku z pokrmů, jelikož uhlí pak čadí. Může se stát, že nadbytečný omastek také vzplane, proto mějte vždy po ruce trochu vody na uhašení. Naopak pokud budete potřebovat zvýšit teplotu na grilu, shrňte žhavé uhlíky více k sobě a na okraje přisypte nové. Aby maso bylo šťavnaté, nebraňte se používání marinád. Maso by před grilováním mělo mít pokojovou teplotu, proto jej chvilku před grilováním vyndejte z lednice. Během grilování maso otáčejte pomocí kleští, nikoli vidličkou, aby v mase nevznikly díry, kterými bude unikat chutná šťáva.

Vhodným doplněním k těmto šťavnatým pokrmům jsou zeleninové saláty, čerstvá zelenina s různými omáčkami např. tzaziky zejména k mletým masům, čerstvé pečivo nebo pečené brambory s bylinkovým máslem.

A kde najdete ten správný gril pro vaše pokrmy?
V internetovém obchodě STAVBAKRBU.cz

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz