Ř jako Řeřicha

zpět

Znali ji už ve starém Egyptě...

Řeřicha zahradní (nebo setá) je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřeme vatu, kterou navlhčíme vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Ty koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech.

Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout.

Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, obsahuje až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.

Příznivě ovlivňuje metabolismus a zažívání. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.

V kuchyni ji používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, do pomazánek, omelet, do salátů, i na ozdobu. Louis Armstrong měl například rád velký sendvič s řeřichou. Malou bagetu podélně rozpůlíme, potřeme máslem, posypeme řeřichou, poklademe plátky pekingského zelí, lehce přetřeme sójovou majonézou, vložíme listy salátu a opět přetřeme majonézou poklademe kolečky rajčat, přimázneme majonézou, přitlačíme plátky okurky, přetřeme hořčicí a přiklopíme vrchní půlkou bagety.

Vyzkoušejte recepty:

Řeřichový salát
pro 4 osoby, příprava 10 minut

4 krabičky rychlené řeřichy. Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr

Ze 4 krabiček rychlené řeřichy rostlinky odstřihneme nůžkami těsně na živnou půdou, omyjeme je a necháme okapat. Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr smícháme a nalijeme na salát.


Květáková roláda
pro 6 osob, příprava 70 minut, 1 porce 1140 kJ

Květáková roláda1 malý květák, 4 vejce, 90 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra, 1/2 lžičky hořčice, špetka strouhaného oříšku, sůl, pepř
Náplň: 1 pokrájený svazek řeřichy, 60 g másla, 25 g mouky, 1,75 dl bílého jogurtu, 25 g strouhaného čedaru, 60 g měkkého sýra

Pekáč vyložte pergamenovým papírem. Uvařte květák v páře, aby byl měkký, a opláchněte ho pod studenou tekoucí vodou. Rozmačkejte jej na kaši nebo rozmixujte. Našlehejte žloutky a přidejte je ke květáku společně s 60 g čedaru a měkkého sýra, muškátovým oříškem, hořčicí, solí a pepřem. Nakonec ušlehejte z bílků nepříliš tuhý sníh a vmíchejte ho do směsi. Rozprostřete směs rovnoměrně do pekáče. V předehřáté troubě ji při teplotě 190 stupňů Celsia pečte 20-25 minut, až se zvedne a získá nazlátlou barvu. Pokrájejte řeřichu a několik snítek si schovejte na ozdobení. V pánvičce rozspusťte máslo. Za neustálého míchání řeřichu 3 minuty smažte. Přidejte mouku a jogurt, vše promíchejte a smažte další 2 minuty. Přidejte sýry. Vyklopte upečenou směs na navlhčený kus látky pokrytý pergamenovým papírem. Odloupněte z vršku papír a minutu nechte unikat páru. Pak upečenou směs stočte do rolády, včetně nového kusu pergamenu. Roládu rozbalte, pokryjte celý povrch směsí z pánve a zase ji srolujte. Vložte ji do pekáče, posypte zbývajícím sýrem a nechte ji ještě 5 minut péci. Podávejte ji okamžite, pokud chcete podávat teplou, nebo ji nechte před podáváním vychladnout.


Jablečný pikantní salát
pro 4 osoby, příprava 40 minut, 1 porce 1061 kJ

100 g celeru, 200 g mrkve, 1 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 150 ml nízkotučného jogurtu, 150 ml šlehačky, 2 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce lískových oříšků, 3 aromatická jablka, 1 balení řeřichy seté, sůl a cukr

Oloupaný celer a mrkev nakrájejte na úzké nudličky. Smíchejte se 2 lžícemi citronové šťávy a olejem, přikryjte a v chladu marinujte. Z jogurtu a šlehačky ušlehejte krém, ochuťte citronovou šťávou, solí, cukrem a křenem. Vmíchejte nastrouhané oříšky. Jablka omyjte, osušte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Syrovou zeleninu a ovoce zalijte omáčkou a posypte řeřichou setou, kterou do kořínků odstříhněte nůžkami.

Zdroj: vlastní archiv a Dadalova kuchařka; www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz