Recept na dlouhý život z Okinawy

zpět

Japonce Toši Uečiové je dvaadevadesát let a stále tančí. Je čilá stejně jako osmdesátníci, kteří v domově důchodců na Okinawě tančí s ní. Jejich vnuky a další generace však zřejmě tak vitální stáří nečeká. Lékaři, kteří sledují vývoj zdraví populace na japonském ostrově Okinawa, jsou celkem zajedno: Mladší generace hůř jí, a tak stárne rychleji.

Spartanská dieta a celoživotní aktivita činí z Okinawy místo s nejvyšším procentem starců. Skoro čtyřicet procent ze 100.000 občanů starší generace se dožívá sta let.

Zdravý životní styl však zásadně poznamenali Američané, kteří jsou na Okinawě od konce druhé světové války, i když dnes už jen na tamních vojenských základnách. Také díky zvyšující se životní úrovni váží příslušníci mladších generací víc, trpí srdečními chorobami a umírají dřív než jejich otcové a matky. A také dřív než obyvatelé mnohých částí Japonska.

"Američané sem přivezli masové konzervy. Mladší generace teď umírají dřív, zatímco starší žijí déle, je to velmi zřetelné," tvrdí kardiolog a gerontolog Makoto Suzuki. Je spoluautorem velmi populární knihy Program Okinawy, která před dvěma lety obrátila na životní styl obyvatel japonského ostrova pozornost celého světa.



Recept proti stárnutí: zelenina a pohyb

Suzuki přišel na ostrov před 27 lety a okamžitě ho zaujala kondice místních staříků. Když vyloučil výhradně genetický vliv, přiklonil se k tomu, že to bude souviset s jídlem, ale nejen s jeho obsahem, ale s celou kulturou jídla.

Staří obyvatelé Okinawy od dětství konzumují místní zeleninu bohatou na polyfenoly, tedy rostlinný pigment, který se nachází i v červeném víně. Kompenzují účinek kyslíkových radikálů, poškozujících tkáně a způsobujících stárnutí. Nejčastěji ze všech druhů zeleniny se jedla goya, hořká zelenina podobná cuketám, která se připravuje se sójovým sýrem, vejci a vepřovým masem. Tofu obsahuje hormon fytoestrogen, který podle jiných výzkumů snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty a srdečního onemocnění.

Starší generace Okinawských sice konzumují víc vepřového masa než obyvatelé ostatních částí Japonska, ale jinak ho připravují. Dlouhé hodiny ho dusí a z masa vyjdou všechny tuky.

Třiaosmdesátiletá Joši Kagamiová dokáže svůj kořínek objasnit bez vědeckého žargonu. "Nikdy jsme nebyli bohatí. To, co jíme, není moc chutné. V životě jsem nejedla sýr ani máslo. Většinou to byla vařená zelenina, tofu, goya a mořské řasy konbu," říká.

K tomu všemu je nutno dodat, že se lidé na Okinawě hodně pohybovali. "Musíte stále chodit," přikyvuje Jasuko Ueharová, jíž bude za dva roky devadesát let a která vzpomíná, že chodila do školy bosa.



Život po americku

Její děti a vnuci ale střídmí nejsou. V amerických bufetech A&W se cpou karbanátky, hranolky a zapíjejí to pivem. Guláš z goyi jim může být ukradený. "Miluji A&W," přiznává šéfredaktor listu Rjukju šimbun Tomokazu Takamine. To mu ovšem nebrání velebit v kulinářské rubrice recepty tradiční kuchyně.

Ani hýbat se už není třeba. Na ostrově neexistuje veřejná doprava a místní lidé žijí po americku - všude se dovezou autem.

To vše se poměrně rychle promítlo do zdraví populace. Dokonce tak rychle, že to šokovalo i vedení prefektury, když zjistilo, že se Okinawa mezi 47 japonskými prefekturami propadla v délce průměrného života na 26. místo. V roce 1985 byla na prvním a v roce 1995 ještě na čtvrtém.

A tak se musejí představitelé kdysi nejzdravější prefektury začít zajímat o osvětu. Vyprodukovali program Zdravá Okinawa 2010 a nutí lidi ohlídnout se zpět. Ženy z domácnosti a dobrovolníci učí spoluobčany recepty tradiční kuchyně. Školy dělají všechno možné, aby odradily děti od kořeněných karbanátků, a nabízejí místo nich místní zeleninu.



"Obrátit čas a vrátit se k původním jídlům je těžké. Lidé musejí ale začít jíst vyváženěji a víc přemýšlet o tom, jak s jednotlivými potravinami zacházejí, jak je připravují," říká jeden z tvůrců ozdraveného programu na prefektuře Nobujoši Mijagi.

autor: TISCALI/ČTK/Reuters



Zdroj: www.japonsko.tnet.cz



vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz