Řecká kuchyně

zpět

Řecká kuchyně v nás navozuje pocit pohody, klidu a dokáže potěšit duši i oko. Jako ostatní středomořské kuchyně je pestrá, chutná a zdravá. Místní obyvatelé jsou velmi milí a pohostinní, s radostí vám nabídnou sklenku ouza, reciny, šálek kávy, nebo čerstvé ovoce. O řeckorománské kulinářské a umění a tradice se opírá celá spousta receptů, některé prosluly již v dobách středověku, v palácích Byzantské říše.

Po celá staletí nalézáme v řecké kuchyni jisté neměnné a charakteristické složky, například koření, které v Řecku roste téměř všude. Nejpoužívanější je tymián, dobromysl, rozmarýn, máta, bobkový list a fenykl. Saláty se ochucují olivovým olejem a octem. Chléb pita připravovaný z těsta zvané filo se kdysi plnil medem nebo bílým slaným sýrem feta. Určitě každý zná velmi oblíbený Gyros. Pita plněná kousky pečeného masa (jehněčí, vepřové, kuřecí) kořeněného tymiánem, oreganem, česnekem, vše doplněné kousky čerstvých rajčat a okurek, listem salátu a přelité omáčkou tzatziky.



Řekové rádi stolují s přáteli a nikdy nepospíchají domů. Nejdůležitějším chodem dne je večeře. Žádaným pokrmem je mezedakia (meze), může jím být takřka cokoli. Předkrmy z plodů moře, smažené kalamáry, grilované chobotnice, krevety v nejrůznějších úpravách, smažené rybičky, pasta z tresčích jiker nazývána taramosalata, olivy, sýry, choriatiki salata salát z čerstvým rajčat, paprik, okurek, šalotky, oliv a ovčího sýru feta. Dále to mohou být i vinné listy v citrónové omáčce, smažené baklažány a lilky, smažené brambory, baklažánový salát melitzanosalata a jiné lahůdky.

Ovocem a zeleninou vysoké kvality se v kuchyni rozhodně nešetří. Téměř vše pochází ze zdejších zdrojů. Maso hlavně skopové, telecí, králičí a vepřové se griluje stejně jako ryby. Mleté maso se míchá do směsí se zeleninou a smaží jako kebab. Opět nechybí koření jako česnek, kopr, kmín, máta a dobromysl. Z dušené rýže se připravuje pilaf například s masem, zeleninou nebo plody moře.



Sladké moučníky baklava a chalva se silnou řeckou kávou budou jistě výtečnou tečkou k řeckému menu. Velmi oblíbená je zde také káva s mlékem podávaná za studena Frappé.

Dobré jídlo se neobejde bez dobrého pití. Řecké bílé víno retsina s proslulou jedinečnou příchutí pryskyřice, prý díky sudům vyráběných z borovicového dřeva, je vynikající. Červené víno se nabízí pod názvem kokineli případně retsina rosé. Dalšími značkami jsou Santa Helena, Roditys, Mavrodafni či Monte Nero. Místní brandy se zlatavou barvou slunce patří na závěr každého menu, jistě si vzpomenete na výbornou Metaxu.

Řecká kuchyně je opravdu výtečná. Řekové jsou zvídaví, pohostinní, a společenští. Zdá se, že jejich duše jsou zality sluncem stejně jako jejich země. Proto pokud budete mít možnost do slunného Řecka zavítat, nenechte si ujít návštěvu některé z taveren a ochutnejte některou z místních specialit.



Autor: Lenka Heroldová



vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz