Růžičková kapusta odvodňuje a pomáhá při hubnutí!

zpět

Drobné kuličky růžičkové kapusty mají v sobě spoustu látek, které naše tělo potřebuje ke svému zdravému fungování. Obsahuje draslík, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, pomáhá detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Odvodňuje a pomáhá při hubnutí.

Vysoký obsah vlákniny v růžičkové kapustě prospívá zažívání. Růžičková kapusta posiluje imunitní systém, krvetvorbu a růst buněk, zvyšuje pevnost tkání, působí na zdraví pleti a vlasů. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných minerálů a vitamínů. Za zmínku stojí především vitamín B1 – thiamin, kyselina listová a vitamín C. Konzumace vitamínu B1 je důležitá hlavně k překonání únavy a stresu.

Růžičková kapusta je na trhu od podzimu do jara, pěstitelům dokonce vydrží na zahrádce v mrazu, a to až do -15 °C. Pokud přejde mrazem, má dokonce jemnější chuť.

Růžičková kapusta se hodí nejen do polévek a masových vývarů, ale dá se konzumovat i dušená jako příloha k masu nebo zapečená či smažená. Na živiny bohatá, přitom dietní zelenina, působí podpůrně pro naší imunitu a zlepšuje nám kondici.

Růžičkovou kapustu v kuchyni používáme do polévek, společně s další zeleninou, nebo k přípravě kapustové polévky, můžeme ji využít jako zdravou přílohu k masu, také ji zapékat a dusit s masem či se sýrem, chutná je přelitá sýrovým bešamelem, hodí se k těstovinám i do rizota, lze ji upravit také upravit jako nákyp.

Pro zachování vitamínů růžičkovou kapustu nevaříme a nepečeme příliš dlouho, stačí pár minut, někdy dokonce jen spaření horkou, osolenou vodou, když jsou růžičky malé.

Vyzkoušejte zdravé recepty z růžičkové kapusty!

Dušená růžičková kapusta

•Růžičkovou kapustu očistíme a krátce povaříme v osolené vodě, větší růžičky lehce nařízneme do kříže, aby se rychleji provařily, pak je scedíme a necháme okapat.

•Do vody můžeme na ochucení přidat trochu drceného kmínu či plátky česneku.

•Dušenou růžičkovou kapustu podáváme k masu, nejlépe uzenému.

•Dušené kapustičky se rovněž často přidávají k rýži.

•K vepřové pečeni lze podávat dušené kapustičky, které osmahneme na pánvi s trochou strouhanky z pečiva.

•Z kapustiček můžeme připravit také samostatný zeleninový pokrm, když je po uvaření přelijeme bylinkovou nebo sýrovou omáčkou, dresinkem nebo je posypeme nastrouhaným sýrem.

•Růžičkovou kapustu můžeme i promíchat s jinou zeleninovou směsí – například mrkví a hráškem.

•Dušené kapustičky můžeme rovněž obalit v trojobalu jako řízky a osmažit.

Zapečená růžičková kapusta
Růžičkovou kapustu uvaříme doměkka, po uvaření růžičky osolíme, opepříme a vložíme do máslem vymazané formy. Hustě je zasypeme sýrem a zapečeme. Ke kapustičkám můžeme přidat nakrájenou šunku.

Růžičková kapusta se sýrem
Potřebujeme 500 g růžičkové kapusty, 3 stroužky česneku, olivový olej, balkánský sýr nebo sýr s modrou plísní – například Nivu. Růžičkovou kapustu očistíme a rozkrojíme na čtvrtiny. Na olivový olej s prolisovaným česnekem přidáme růžičkovou kapustu a za stálého míchání krátce orestujeme. Podlijeme malým množstvím vody, osolíme, přidáme oregano dle chuti a dusíme pod pokličkou až do změknutí. Nakonec, když se téměř všechna voda odpaří, přidáme rozdrobený sýr a necháme ho lehce rozpustit.

Růžičková kapusta s hovězím masem
Na přípravu potřebujeme 400 g růžičkové kapusty, 400 g hovězího masa, 1 pórek, 100 g celeru, 100 g mrkve, 2 cibule, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, olej na smažení, muškátový oříšek, sůl a pepř. Jednu cibuli protkneme bobkovým listem a hřebíčky. Nakrájíme pórek, celer a mrkev a společně s masem a připravenou cibulí vložíme do hrnce. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a opepříme a přikryté vaříme asi hodinu. Kapustičky očistíme, křížem nařízneme a spaříme, pokrájíme druhou cibuli a společně s kapustičkami krátce osmahneme. Přilijeme šálek vývaru z masa a pod pokličkou dusíme 10 minut, dosolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Podáváme s masem.

Zapečené těstoviny s kapustou
Potřebujeme 1 kg kapustiček, 500g těstovin, sýr na strouhání, šunku, 6 větších vajec, cibuli, 3 lžíce mléka, olej, strouhanku a sůl. Do uvařených těstovin zamícháme nakrájené syrové kapustičky, pokrájenou šunku podle chuti, cibuli a nastrouhaný sýr. Promícháme, osolíme a dáme do zapékací misky, vymazané olejem a vysypané strouhankou. Potom zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a zapečeme.

Růžičková kapusta dušená s rýží a houbami
Přichystáme si 500 g růžičkové kapusty, 250 g rýže, 100 g hub, 60 g másla, polovinu cibule, česnek a sůl. Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě a necháme odkapat. Rýži osmahneme na části másla s drobně pokrájenou cibulkou, zalijeme 500 ml vody a dusíme doměkka. Ve zbytku másla podusíme pokrájené houby. Rýži promícháme s kapustičkami, houbami, prolisovaným česnekem a osolíme. Dáme do vymaštěné zapékací misky a krátce zapečeme.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz