RYBÍZ

zpět

Rybíz je velmi známým tuzemským ovocem. Najdeme ho téměř na každé zahrádce. Původně rostl planě v přírodě v mírném i subtropickém pásmu. V Evropě je rozšířen od Středozemního moře až k Norsku. Rybíz známe obvykle jen červený, bílý a černý. Ale v současnosti se evropských zemích pěstuje víc než 50 odrůd rybízu s rozdíly v aroma, barvě a chuti.

Rybíz je zvláště bohatý na vitamin C. Nejvíce tohoto vitaminu obsahuje černý. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A. Ten je velmi důležitý pro silnou tělesnou imunitu. Dále chrání sliznice v těle, ale také stimuluje látkovou přeměnu v buňkách. Dále toto ovoce obsahuje dosti niacinu (což je vitamin B3) ten je velmi potřebný pro zdravé nervy, kyselinu pantotenovou (vitamin B5) pro zdravou pokožku, vlasy, nehty a dýchání buněk. Nesmíme zapomenout na vysoký podíl vápníku, draslíku (odvodňuje a přenáší živiny), železa (důležité pro dobrou krvetvorbu), hořčíku (srdce, nervy, svaly) a manganu (srdce, náladu, soustředění). Černý rybíz obsahuje též velké množství rutinu, který je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny.

RYBÍZ :
- chrání všechny sliznice v těle
- aktivuje látkovou přeměnu v tělesných buňkách
- podporuje správnou krvetvorbu
- posiluje imunitní systém v organismu
- podporuje správnou tvorbu hormonů
- posiluje nervovou soustavu
- podporuje funkci srdce a svalů

RYBÍZOVÉ RECEPTY:

RYBÍZOVÝ KOLÁČ:

Potřebujeme:
1 vejce
rybíz
3 lžičky kakaa nebo karobu
150 g přírodního hnědého cukru
1 lžička skořice
80 g mandlového nebo sezamového oleje (můžeme použít i olivový či slunečnicový)
300 g celozrnné pšeničné mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
250 ml mléka (nejlépe rýžového, ovesného či sójového) nebo vodu

Postup: Vejce, cukr a olej pořádně rozšleháme. Mouku smícháme s kakaem (karobem), skořicí, práškem do pečiva. Dále přilijeme mléko a vše pořádně promícháme. Těsto nalijeme na plech potažený pečícím papírem, posypeme rybízem a upečeme ve středně teplé troubě.

RYBÍZOVÁ BUCHTA:

Potřebujeme:
125 g másla či biomargarínu
80 g přírodního hnědého cukru
rybíz
1 žloutek
1 vanilkový cukr (nejlépe v bio kvalitě)
300 ml mléka (rýžové, ovesné či sójové)
300 g celozrnné pšeničné mouky
12 prášku do pečiva bez fosfátů

Na sníh: 1 bílek, 60 g přírodního hnědého cukru

Postup: Máslo, cukr a žloutek řádně utřeme do pěny. Pak přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto nalijeme na plech potažený pečícím papírem. Posypeme rybízem a pečeme ve středně teplé troubě zhruba 20 minut. Mezitím si z bílku a cukru ušleháme tuhý sníh. Před dopečením buchtu potřeme sladkým sněhem a dosušíme v troubě.

RYBÍZOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU:

Potřebujeme:
250 g ovesných vloček
50 g sójové mouky hrubé plnotučné
100 g celozrnné pšeničné mouky
12 prášku do pečiva bez fosfátů
rybíz asi 200 g
50 g mandlového či sezamového oleje (může být i olivový či slunečnicový)
špetka mořské soli

na drobenku: 50 g másla či biomargarínu, 50 g polohrubé mouky, 60 g přírodního hnědého cukru

Postup: Smícháme vločky, sójovou a pšeničnou mouku, prášek do pečiva, sůl. Potom přilijeme olej a tolik vody, aby vzniklo středně husté těsto. Těsto nalijeme na předem vymazanou a kokosem vysypanou koláčovou formu, poklademe rybízem, posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz